Környezetvédelem Fóton – ez hangzott el a csütörtöki fórumon

by Karakai Ildikó
Környezetvédelmi fórumot tartott csütörtökön délután a művelődési házban Fót Város Önkormányzata. Sok mindenről esett szó.
Dr. Vass György polgármester köszöntője után elmondta: nagyon sikeres volt a lakossági veszélyes és elektronikai hulladékokat begyűjtő nap. A májusi alkalommal 9622 kiló festéket, 313 kiló irodatechnikai hulladékot,  347 kiló növényvédő, illetve rovarírtó szert gyűjtöttek be. Elektronikai hulladékból mintegy 180 köbméternyit adtak le a fótiak, ezen kívül 681 kiló gyógyszert is összeszedtek.
Ezzel összefüggésben a polgármester szólt az illegális szemétlerakás problémájáról is, illetve arról, hogy folytatják a Tiszta udvar, rendes ház és a Legszebb konyhakert programot.  A várost szépíti a virágosítási program is, melynek részei a virágoszlopok, és folytatódik a parkosítás, a többi közt a Vörösmarty téren, az Óvodakert melletti virágszigeten és a Malom utcában.
Dr. Vargha Nóra környezetvédelmi tanácsnok két prezentációt tartott. Az elsőnek, amely a kül- és belterületi fakivágások szabályozásáról szólt, a Somlyó-tó melletti kerítésnél kivágott három fa ügye adott különös aktualitást. Kiderült: még arra is vannak szabályok, hogy ki-ki a saját telkén milyen fát vághat ki, de ő ennél szigorúbb szabályozást is szívesen látna, akárcsak egy kötelező pótlást, amit ellenőrizni is tudnak.

Dr. Vass György

Kérdésre válaszolva dr. Vass György kiemelte: nagyon vigyáznak rá, hogy a Fót határában megvalósuló beruházások között ne legyen környezetszennyező üzem. Így például elutasították egy használt raklapokat összegyűjtő, összevágó és hulladéknak elkészítő faüzem kérelmét. Mint kiderült, a zajterhelés 85-90 decibel lett volna, így nem kaptak engedélyt. A 42 milliárd forint értékben épülő két filmstúdió vagy a HelloParks nem környezetszennyező üzemek. Hozzátette: “amíg én polgármester leszek, biztos, hogy nem fog ide települni szennyező cég”.
Dr. Vargha Nóra második előadásának a címe “Környezettudatos fűtési rendszerek melletti érvek, lehetőségek az áttérésre” volt. Ahogy a környezetvédelmi tanácsnok kiemelte, Fóton a légszennyezés legnagyobb részét az őszi-téli, kora tavaszi időszakban az okozza, hogy nagyon sok háztartásban korszerűtlen a fűtésrendszer. Az önkormányzat sem kényszeríteni, sem támogatni, sem megoldani nem tudja a lakosok fűtéskorszerűsítését. “De úgy gondoltuk,  fel kell hívni a figyelmet arra: saját magunknak okozunk problémákat azzal, ha hagyjuk a korszerűtlen, erősen légszennyező fűtési rendszerünket és nem próbálunk meg rajta változtatni”. A három fő megoldási lehetőség a nyílászárók cseréje, a szigetelés javítása és persze a fűtésrendszer cseréje – tette hozzá. Ez utóbbira vannak állami pályázatok, bankhitelek.

Dr. Vargha Nóra

A hallgatóság soraiban ott voltak a Zöld Összefogás Egyesület képviselői, ez Fót, Mogyoród, Szada, Veresegyház, Csomád és Göd környezetvédőit fogja össze. Ők felvetették például azt, hogy a tömegközlekedés nehézkessége miatt a legtöbben autóval járnak, de ha a helyzet javulna, sokan váltanának. Erre egyébként vannak tervek, és idővel akár óránként hat vonatpár is járhat majd Fótra.
Egy másik kérdésük a tervezett M2-M3 összekötő útra vonatkozott. Arra voltak kíváncsiak, hogy készült-e hatástanulmány és hol tart most a szerződés. Az elkerülő út végleges nyomvonalát még nem jelölték ki – válaszolta dr. Vass György. De hogy ez szükséges, az biztos – tette hozzá. “Fóton naponta 11.000 autó megy keresztül reggel és este, és ennek a 95 %-a egy emberrel!”- emelte ki.
A fórum végén a polgármester így foglalta össze a véleményét a Fóti Hírnöknek az eseményről: “szükség van erre a fórumra, mert ez az egyik lehetőség arra, hogy megismerjük a lakosság véleményét és megtudjuk, hogy az intézkedések visszacsatolása az érintetteknél hogy alakul. A másik dolog, hogy be tudunk számolni arról, mit tettünk, illetve mit kívánunk tenni a környezetünkért , azért, hogy élhetőbb legyen a város.”

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább