Könnyűzene a fóti templomban – Interjú Borka Zsolttal, a gitáros kórus vezetőjével

by franciska

„A fóti katolikus könnyűzene ikonikus alakja” – így meséltek nekem Borka Zsoltról, aki több mint harminc éve teljesít szolgálatot zenekarával. A katolikus könnyűzenében a hagyományos hangzásokat ötvözte a modern könnyűzene elemeivel. A fiatalok számára Zsolt a hitet, az értéket és a kitartást szimbolizálja.

A hit vagy a zene volt korábban az életében?

Majdnem egyszerre talált meg a két dolog. Középiskolás koromban kezdtem el gitározni, akkor hallottam először keresztény könnyűzenét. Sillye Jenő, a hazai evangéliumi zene megteremtője, gitáros-énekes, dalszerző, az 1970-es években már rendszeresen énekelt templomokban, valamint a kis-és a nagymarosi ifjúsági találkozókon. Ő emblematikus figurája ennek a műfajnak. Tizenhat éves voltam, amikor találkoztam vele és a dalaival. Olyan erős hatással volt rám, mint a mágnes. Jenő idősebb volt, mint én. Nagyon meggyőző erővel énekelt a hitéről, s megérintett a zenéje, amit közvetített. Az én hitem is ekkor kezdett el komolyra fordulni. A zene volt ennek a lelki értéknek az üzenethordozója. Hagyományos katolikus családban nevelkedtem. Rendszeresen jártam hittanra, ministrálni. Középiskolás koromban kezdtek bennem kételyek támadni. Nem igazán hitbeli kételyekről beszélek, de elbizonytalanodtam abban, amit magam körül láttam. A szüleim korosztályának álszenteskedésbe hajló vallásossága – anélkül, hogy bárkit is meg akarnék sérteni – nem igazán tűnt nekem őszintének, annak ellenére, hogy tudtam, komolyan gondolják a hitüket. Ez még abban a korban volt, amikor a kommunizmus javában dühöngött. A demagóg agymosás állandó volt. A tanárainktól rendszeresen megkaptuk, hogy aki vallásos, az maradi és ostoba.

Sillye Jenő indította el ezen a pályán?

Igen, így történt. Pár év múlva már Jenő zenekarában találtam magam, s az elmúlt negyven évben sok koncertet, előadást adtunk közösen. Bejártuk az egész Kárpát-medencét, Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, Délvidéket, Burgerlandot. Magyarországon pedig nem kis túlzással, de majdnem minden templomban játszottunk. Fótról nem is beszélve, azt hiszem világhírű vagyok egész Fóton!

Hogyan történt a fóti zenei szolgálat megalapozása?

1988-ban költöztem Újpestről Fótra, itt vettünk házat. Sándor atya, aki akkor káplán volt itt a templomban, megkeresett, mert még Újpestről ismertük egymást. Felkért, hogy csináljunk itt egy gitáros kórust. 1989 táján szerveztük meg, s azóta működünk. A közösség tagjai is szeretik, úgy veszem észre.

Hány tagból áll a zenekar?

Az alapzenekarunk dobosból, basszusgitárosból, szólógitárosból, hegedűsből áll. A kórus létszáma mindig változik, öt és húsz fő közötti.

Bárki bekerülhet Önökhöz?

A Fóti Római Katolikus Egyházközség ifjúsági énekkara vagyunk. Mindenki jöhet hozzánk, nincs felvételi követelmény. A hit mellett az örömzenélés a legfontosabb és a közösségi élmény.

Milyen alkalmakkor zenélnek?

Szentmisén mindig ott vagyunk, havonta kétszer, első vasárnap este és második vasárnap délelőtt. Ezen kívül szentségimádáson énekelünk, de készítettünk már oratóriumot, színdarabot, pásztorjátékokat is. Tavaly családokat kértem meg, hogy a felnőttek játsszák a felnőtt szerepeket a pásztorjátékban.

A gyermekeit sikerült bevonni a zenekar életébe?

Négy gyerekem van, a legkisebb hetedikes. Két fiammal ma is együtt zenélünk rendszeresen. Az egyik dobol, a másik szólógitáros. Ma este is egy koncertet szervezünk, arra próbálunk.

Honnan meríti az ihletet, amikor alkot?

Teljesen váratlanul tör rám. Olykor vezetés közben, vagy ha dolgozom. A munkám közben sokat ülök autóban. Ilyenkor van időm imádkozni és gondolkodni. Ez fontos nekem.

Hogyan szokott imádkozni?

Nagyon szeretem a szentségimádást. Egy dal, egy gondolat, egy kis csend. Szeretem az Oltáriszentség előtti csendet is, annak ellenére, hogy a hangos rockzene is kifejezetten a kedvencem. Mindennek megvan a maga helye és értelme. Az Eucharisztia előtt olyan dolgok fakadnak fel belülről, amik egyébként nem, vagy csak nagyon nehezen. Ilyenkor úgy beszélhetek Istennel, hogy nem kell közben semmilyen formát magamra vennem. Csak ő van, meg én.

Milyen tervei vannak a zenekarral, a kórussal?

Mindig az élet hozza a feladatokat, fellépéseket. Előfordul, hogy zenés darabot készítünk vagy zenés összeállítást. Mindig, amire szükség van, vagy amire inspirálódunk. Ha hívnak minket országszerte, szívesen elmegyünk. Tavaly is mentünk az adventi műsorunkkal.

Fontos időszak ez, a karácsony fontos az emberiség életében. Sokan nem tudják, hogy mi a karácsony eszenciája.

Nem igyekszünk ennek az ünnepnek a lényegét látni. Hatalmas dolog történt, a mindenható Isten elküldte a fia képében saját magát a világba, hogy a megváltást kieszközölje a számunkra, meg az örök életet. Ez az ünnep lényege. Az ajándékozás is ebből ered, hogy önmagát ajándékozza az Isten nekünk, elhozza a békét. Ezért a béke ünnepe. Pár évvel ezelőtt készítettem egy karácsonyi lemezt, Igazi karácsony címmel. Annak a reményében íródtak a lemezen lévő dalok, hogy visszaadjuk a karácsonynak az eredeti jelentését.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább