Képek az agancskapu mögül

by Karakai Ildikó

A vadászati világkiállításon utolsó napján beszámolunk arról, hogy mit szeretnek a legjobban a gyerekek és melyik vadállat van jelen a legtöbb példányban az agancskapun túl a Hungexpón.  

Az agancskaput rengetegen fotózzák, tényleg népszerű. Sokan szelfiznek is a valóban nem mindennapos háttér előtt, hogy aztán rögtön jobbra megnézzék a hazai vadvilágot bemutató tárlatot. A legtöbb látogatónak ez az első állomása, annál is inkább, mert odébb, a vizes élőhelyeknél sorba kell állni. Az akváriumokat kifejezetten imádják a kisebbek, tanóra helyett is kiváló a program – véli a vilagszam.hu.

A vízivilágban a legérdekesebb a viza, ami elvben még mindig előfordul a magyar vizekben. Anonymus Gesta Hungarorumában arról írt, hogy hatméteres vizák voltak a Dunában. Még ma is találnak háromméteres egyedeket, bár mióta a Vaskapu megépült, sajnos kevésbé tudnak feljutni hozzánk. A hatalmas akváriumokban sok más hal is úszkál, nagyon látványos része ez a kiállításnak.

Valamivel távolabb a különböző díjnyertes trófeákat mutatják be, ez a vadászoknak igazi csemege. Itt vadászfegyvereket is lehet nézegetni.

A gyerekek egyébként rajonganak a lövöldözős játékokért is. Van egy VR játék, amellyel kipróbálhatják, milyen vadászok lennének. De a felnőttek is nyugodtan benevezhetnek egy vadkacsa-vadászatra.

Aztán van egzotikus rész is, ahol oroszlánból láthatjuk a legtöbb példányt. Még az egyik bank is az állatok királyát kérte kölcsön a Természettudományi Múzeumból itteni megjelenéséhez. De láthatunk mást is, például jegesmedvét vagy tigriseket.

Egy másik kiállítóhelyen pedig a 12. Preparátor Eb díjazott alkotásait nézhetjük meg. Itt szerepel például egy aranysakál is, éppen rókát visz a fogai között. Na most sokan felhorkanhatnak, és kezdődhet a vita a vadászat kedvelői és az állatok szerelmesei között. Az előbbiek azt hangoztatják, hogy a vadászat az emberiséggel egyidős és hasznos tevékenység, míg az utóbbiak sajnálják a puskavégre kerülő állatokat és nem egyenlő felek küzdelméről beszélnek. Egy biztos: a kiállítás látványos, jól megszervezett, a pavilonokat profin rakták össze, a végeredmény nagyon érdekes és tanulságos.

Akárcsak a gasztro kínálat. Izgalmas formákban bukkannak fel a vadhúsok, lazacok, jó kis kávézókban lehet emészteni nemcsak az ételeket, a látottakat is. A tömeg ellenére nincs zsúfoltság, többnyire levegősek a terek.

Az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás ma este 7-kor zár. Amikor munkatársunk ott járt, aznap 40 ezren voltak rá kíváncsiak a szervezők szerint. Az összlétszám már jóval túljutott a félmillión, ebből 60 ezer a diák. Az országszerte zajló programsorozaton több mint 1 millió 385 ezren vettek részt.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább