Bemutatjuk Fót közösségi kertjét, a Napkertet

by franciska

2020-ban civil kezdeményezés eredményeként jött létre Fót közösségi kertje, a NAPKERT, amely koordinálásáért Tűzkő-Kéger Ildikó felel, aki kérésünkre bemutatta portálunknak a nagyszerűen működő közösségi kertet. 

A kert teljes területén 20 család osztozik, a kiskertek egyenként 50 négyzetméteresek. A NAPKERT a Fáy András Általános Iskola és a Fóti Közhasznú Nonprofit Kft. által üzemeltetett kertészet között húzódik meg, a mezőgazdasági területet az önkormányzat a kertészet területéből választott le.

A kertgondozók egyszeri hozzájárulásából került kialakításra a kerítés, felszántásra a terület, kiépítésre a vízcsapok; illetve a családok havonta fizetnek – jelképesnek mondható – 1000 forintos tagdíjat, amelyből idén például szerszámtároló kisházat épített a közösség és lekerül egy komposzt WC alapja is. A NAPKERT idén egy, a helyi közösségek számára kiírt pályázaton egy kisebb összeget is elnyert, ezt a közösségi élet fejlesztésére fordítják majd; padok, asztalok beszerzését tervezik, hogy a bográcsos összejöveteleket komfortosabb körülmények közé tudják majd szervezni. A közösségi kertet főleg gyermekes családok művelik, de több idősebb házaspár is van a csapatban, akik jellemzően vidékről, nagy kerteket hátrahagyva költöztek Fótra. A közösség több tagjának otthona, telke nem alkalmas konyhakert kialakítására, ezért igényelték és használják ezt a lehetőséget. A közösségi élet kicsit újszerű módja sok örömet, kikapcsolódást és hasznos időtöltést jelent ennek a 20 családnak.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább