Jelentős pályázati támogatásból fontos beruházások készülnek el jövőre

by franciska

Három pályázaton több mint 724 millió forint pályázati támogatást nyert el Fót. Az összegből három projektben – csapadékvíz-elvezetés, energetikai munkák, közpark építés – lesznek a város számára fontos fejlesztések. A részleteket Bíró Zoltán, beruházásokért felelős alpolgármester mondta el.

 

A József Attila utcai csapadékvíz-elvezetési beruházásra hány millió forintot nyert  a város, és mi valósul meg belőle?

Régi probléma a József Attila utca és a Keleti Márton utca kereszteződésében a visszatorlódó csapadékvíz, mely keveredik a szennyvízcsatornával. A jelenleg ott lévő átereszek nem megfelelő átmérőjűek, ezért egyrészt felbővítjük a vezetéket, másrészt a föld alá helyezzük a csapadékvíz-elvezető csövet. Ennek köszönhetően a csapadékvíz-elvezető rendszer fölé épül majd egy 1,5 méter szélességű járda. Az út mentén két új buszöblöt is kialakítunk.  Az egyik az Ybl Miklós utcához, a másik a Keleti Márton utcához közel épül meg. A biodiverzitás jegyében pedig készül egy kisebb parkrész, megfelelően telepített növénycsoportok ültetésével, vízszikkasztó funkcióval. Erre a fejlesztésre a város által elnyert összeg bruttó 295,97 millió forint.

A következő projekt a város intézményeinek energetikai korszerűsítése lesz, erre közel 129 millió forint áll rendelkezésre. A város mely intézményeiben milyen energetikai korszerűsítések várhatók?

A pályázaton az intézményeink energetikai korszerűsítésére kaptunk támogatást, mintegy bruttó 128,2 millió Ft összegben. Ebből az összegből valósul meg a Fóti Boglárka Óvoda és Bölcsőde Bölcsőde utcai, illetve a Boglárka Óvoda tagintézményének, az Eőri Barna utcai óvodának az energetikai korszerűsítése. Emellett napelemeket kap az ESZEI Hargita utcai épülete, illetve megoldjuk a Fóti Közszolgáltató Nonprofit Kft. Malom utcai irodájának homlokzati hőszigetelését és a napelemek elhelyezését az épület tetőszerkezetén.

A harmadik fejlesztésnél, a Királydomb előtti területen 1,2 hektáros park kialakítására nyert el Fót pályázati támogatást. Pontosan hol lesz a park, milyen lesz a kialakítása?

A Királydomb előtti üres telekrész bal oldalán egy 1,2 hektáros park épül. A parkot szegélyezi egy sétálásra alkalmas járda, illetve egy hosszú panorámás terasz a Kőrösfő utca mentén. Az elnyert támogatás összege bruttó 300 millió forint. A park része lesz egy 801 méter hosszú, rekortán burkolatú futókör, valamint ide kerül még egy korszerű játszótér is. A futókör és a játszótér bruttó 30 millió forint pályázati támogatásból és bruttó 175 millió forint önkormányzati forrásból készül el.

Mikor kezdődnek és mikor fejeződnek be ezek a beruházások, mikor veheti birtokba a lakosság Fót első nagyméretű közparkját?

A park és a két objektum kivitelezése már az idén elkezdődik, és a tervek szerint a jövő év közepére befejeződik.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább