Interjú Palásti Bélával, a Fóti Közművelődési Közgyűjteményi Központ vezetőjével

by franciska

Palásti Béla 4 éve vezeti a Fóti Közművelődési Közgyűjteményi Központot. Az elmúlt 4 év alatt  a Vörösmarty Művelődési Ház megkapta a Minősített Közművelődési Intézmény címet. Jól ismeri a fótiak kulturális igényeit, szerénységgel, de büszkeséggel  számol be az elmúlt évek munkájáról, s az előttük álló hónapok kulturális kínálatáról.

Hogyan teltek a nyári hónapok? Milyen programokat, táborokat tudtak lebonyolítani?

A három intézményben 18 tábor volt a nyáron, amelyeknek a 70%-a saját szervezés, 30%-a terembérletes illetve közös szervezésű. Szakmai táborokat is bonyolítottunk: ilyen volt a művelődési ház Boglárka gyermek néptánc tábora, vagy a KreaDance Tánciskola szakmai táborai, Fóti Fitness sporttáborai.  A Fóti Vakáció nevű programot a gyerekek számára hoztuk létre 2017-ben, hogy kikapcsolódjanak, kiránduljanak a nyári szünetben.

Jarabin Kinga fotója

Jarabin Kinga fotója

Ezen kívül szakmai táborokat szervezett a Németh Kálmán Emlékház valamint kézműves mese tábort a Városi Könyvtár. Nagy gondot kellett fordítani arra, hogy betartsuk az NÉBIH vírusra vonatkozó rendelkezéseit. Volt ellenőrzés is: minden előírásnak megfelelően, helyesen jártunk el. A táboraink sikeresek voltak. 15-25 fő közötti létszámmal működtek a csoportok, turnusok. Nagy rendezvények sajnos elmaradtak egész évben, s idén már nem is nagyon várható, hogy lesznek, de ha igen akkor is szerényebb formában. A szeptembert – az új közművelődési évadot – az előző évek hasonló lendületével kezdtük. Koncentrálunk a szakköri munkákra, s azokat a programokat, amik elmaradtak áthelyeztük más időpontra. Fontos számunkra a művelődési ház teljes és megszokott működése, tervezhető programkínálata.  Ez a terv, persze közbe szólhat az élet, tekintettel a járványügyi helyzetre. Gyerekszínházi programok is maradtak el a COVID miatt, azokat is pótolni kell. Ezek telt házas, nagyon népszerű előadások. A közművelődést, a kultúrát, a zenészeket, a háttérmunkásokat sújtotta legjobban a vírushelyzet. Bízom benne, hogy mihamarabb túl leszünk ezen a helyzeten.

Melyik a három tagintézményük?

Fóti Közművelődési és Közgyűjteményi Központ a gyűjtőnevünk, melynek 3 tagintézménye van. A három intézmény: a Németh Kálmán Emlékház, a Városi Könyvtár és a Vörösmarty Művelődési Ház. Igazán jó helyzetben vagyunk, mert Pest megye összes települését tekintve, benne vagyunk az élvonalban a szakmai munkatársak végzettségét tekintve, amellyel a szakmai munkát végzik teljességgel. Mikor Fótra kerültem pályázatommal, célom egyértelműen a minőségi kultúrateremtés volt. A szakmai háttér – minden intézményben – magas szakmai tartalommal bír. Ez a hálózat, mióta átalakult, összevont intézményé lett, most működik a leghatékonyabban, s ez köszönhető az önkormányzatnak is, mert enged minket dolgozni, támogat, találkoznak a gondolataink, s ez jó dolog, eredményeket tudunk felmutatni.

Mióta vezeti az FKKK-t?

4 éve vezetem a Fóti Közművelődési Közgyűjteményi Központot, büszkeséggel tölt el, hogy a Vörösmarty Művelődési Ház 4 év elteltével megkapta a Minősített Közművelődési Intézmény címet. Ez a mi munkánk tükre – mind technikai, mind humánerőforrás tekintetében – minőségi mutatója, amely azt is mutatja, hogy magas színvonalon tudunk megfelelni  a szakmának.

Mi a tapasztalata a 4 év alatt, hogy a fótiaknak van-e tipikus igényük, érdeklődésük?

A városban 10 ezer „őslakos” és 10 ezer „betelepült” polgár él, akiknek más-más az ízlésviláguk.  A művelődési ház – de a könyvtár és múzeum is – ezért sokszínű, plurális programmal próbál előállni a fiatalok, felnőttek, idősek számára egyaránt. Így ez több művészeti ágat, közművelődési alkalmat érint. Más nézők jönnek színházi produktumra, egy dumaszínház előadásra vagy operett előadásra. A kínálatot az igényekhez igazítottuk. Az intézményekkel, az iskolákkal is jobb lett a viszonyunk a 4 év alatt. A ház sokkal nyitottabb lett a sok ember által. 18. 900 ember látogatta a házat 2016-ban és az elmúlt 4 évben csak 10-15%-os költségvetés növekedés mellett, a ház látogatottsága 40 ezer fölé emelkedett. Ez azt jelenti, hogy egy évben Fót lakossága kétszer jelent meg a házban. Ez nagyon nagy dolog, s bíztató arra nézve, hogy a következő lépéseket a színház átszervezésében is megtegyük.  Azt gondolom, hogy jó úton járunk.

 

Többször jártam önöknél, s mindig sok érdeklődővel volt tele a ház. Ez általánosságban  jellemző?

Kicsi a ház, soknak tűnik a tömeg.  Ma is volt egy sajtóbeszélgetés, háttérbeszélgetés, TSZ közgyűlés, gyerektábor, s más programok. Én örülök ennek, mert ha sokan jönnek be, látják a programokat, akkor szájhagyomány útján terjed az információ. Ez még mindig maradandóbb, mint az írott vagy elektronikus háttér.

Jarabin Kinga fotója

Sikerült megvalósítani, hogy minden korosztálynak legyen program?

Igen, működik a Fóti Búzavirág Nyugdíjas Klub havonta egyszer. A művelődési házban vannak a foglalkozásaik, de kirándulni is és táborozni is mennek. Mondhatom egy ritka jó közösség, elég nagy létszámmal: 100-120-an vannak. Az egyházi tevékenységeken kívül más jellegű programokat is tudunk kínálni a szépkorúak számára.

A gyerekek részére vizuális, kreatív valamint mozgásos foglalkozások állnak rendelkezésre. A felnőtteknek a torna, a jóga, a tanfolyamok, kézműves foglalkozások, baba-mama klub, senior előadások, geopolitikai vitaestek adnak lehetőséget a kikapcsolódásra, rekreációra.

Dr. Jászberényi József, a Milton Friedman Egyetem egyik oktatója rendszeresen tart geopolitikai és szenior klub előadásokat, ami több éves múltra tekint vissza. Nem lehetünk elégedetlenek, a közönségünk megvan. A Kisalagi Közösségi Ház az elmúlt időszakban egyre jobban működik. Ez egy kis közösségi színtér, ahol van színjátszó szakkör, gyerekbalett, de képviselői fogadóórákat is tartanak. A jól működő közösségek a város közéleti erősségét segítik elő. A könyvtár, a múzeum, s kisalagi ház lehetőséget nyújt nagyobb rendezvények megtartására is. Gyönyörű a kertje, érdemes szabadtéri rendezvényeken is gondolkozni. Az intézményeink a meglévő adottságaikat kihasználva jól működnek, ugyanakkor igyekszünk az újabb társadalmi, közösségi, közművelődési kihívásokhoz innovatív igazodni, a hagyományokat figyelembe véve, fejlődni.

Mi az, ami még fejlesztés alatt áll?

Évek óta vannak pályázatok, amelyek a közművelődési intézményt, a múzeumokat, könyvtárakat, művelődési házakat és azok technikai fejlesztését célozzák meg. A Vörösmarty Művelődési Ház tekintetében ez idén 8 millió forint körül várható, a Németh Kálmán Emlékháznak két és fél millió Ft-ját homlokzati felújításra kaptuk. Kerítésre is adtunk be egy másik pályázatot, hogy az utcafront is megszépüljön. A Városi Könyvtár állománygyarapítására és technikai eszközökre is van 700.000 Ft idén. Beadtunk még 6-8 pályázatot, nagyon szeretnénk, ha minél több pénz jutna Fótra.  A két évvel ezelőtti VEKOP pályázatból 12,9 millió Ft-tal gazdálkodhatunk, különböző gyermek és közművelődési programokat tudunk kivinni az iskolákba, melynek a lebonyolítása jelenleg is zajlik.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább