Hatalmas tömeg ünnepelte a 110 éves Fót SE-t

by ktgy

Az 1913-ban megalakult Fót Se történetéről nyílt kiállítás a Vörösmarty Művelődési Házban.

A kiállítást a Fóti Értéktár Bizottság szervezte, a kurátor Balogh Dávid muzeológus, művészetörténész volt.

A kiállítást Balogh Dávid nyitotta meg egy, az egyesület történetét bemutató, érdekes előadással.  Mint elmondta, a kiállítás öt paravánon, időrendben meséli el közel 160 fénykép segítségével az FSE történetét a kezdetektől egészen napjainkig.

Az egyesület elődjét a város sportszerető lakói és iparosai 1923 nyarán Fóti Labdarúgó Ifjak néven alakították meg. Az első mérkőzésüket 1914. március 14-én játszották az Újpesti Labdarúgó Egyesület csapatával.

1999 nyara meghatározó változásokat hozott az egyesület életében. Balogh Sándor helyi vállakozó, (Balogh Dávid nagypapája) az FSE akkori elnöke megvette az NB II-es szereplés jogát a csapatnak, így története során először emelkedett ki “amatőr státuszából”.  A Fót SE történetének legjobb eredményét a 2000-2001-es szezonban érte el, amikor az NB I/B -ben a 6. helyen végzett.

A csapat egykori főszponzora tiszteletére 2008. november 25-én, pont 15 éve, a magyar labdarúgás napján (1953-ban Londonban ezen a napon győztük le  6: 3-ra Angliát) Balogh Sándor Sportcentrumnak nevezték el az FSE telephelyét, melyre egy tábla is emlékezik a bejáratnál.

2020 februárjától egy teljesen új elnökség, Kapitány Zoltán, Szkala Sándor és Tóth Iván Csaba irányítása alatt folyamatos növekedésnek indult az egyesület. A szakosztályok száma 2022 év végére 14-re növekedett, a sportolók száma pedig elérte az 1000 főt.

Balogh Dávid után az egyesület jelenlegi elnöke, Kapitány Zoltán kapott szót. Rövid beszédében megköszönte a Fóti Értéktár Bizottságnak, hogy nyomon követik a Fótot érintő fontosabb évfordulókat, és ápolják a hagyományaikat. Kapitány Zoltán rövid beszédében méltatta az egyesület múltját és az ebben a ciklusban elért eredményeket, amelyek nem jöhettek volna létre az önkormányzat jelentős támogatása nélkül. Kiemelte, hogy a Fót SE több mint egy egyesület, egy családias, támogató környezet. Barátkozási lehetőség, egészségformáló és közösségteremtő erő.

Kapitány Zoltán a Fóti Értéktár Bizottságnak átadott egy, a szertárban megtalált 1948-as zászlót, az egyesület egyetlen régi emlékét.

A hivatalos rész után Balogh Dávidot kérdeztük a labdarúgáshoz való kapcsolódásáról. Elmondta, hogy neki a családi vonatkozások miatt fontos ez a sportág. Dédnagyapja focizott, nagyapja volt korábban az egyesület elnöke és főszponzora, a bátyja is itt focizott.

A beszédek után behozták a terembe a hatalmas ünnepi tortát, melyet minden jelenlévő megkóstolhatott. A hangulatos, az évfordulóhoz méltó esemény fogadással, a tablók közös nézegetésével, baráti beszélgetésekkel zárult.

 

 

 

 

 

 

Megnyílt az FSE 110 éves történetét bemutató kiállítás a Vörösmarty Művelődési Házban
Az FSE 110 éves jubileuma alkalmából a Fóti Értéktár Bizottság szervezett kiállítást, amelynek a kurátora Balogh Dávid művészettörténész, muzeológus volt. A kiállítás megnyitóján Balogh Dávid mutatta be az FSE elmúlt 110 évét, majd átadta a szót Kapitány Zoltánnak, az FSE elnökének. Kapitány Zoltán rövid beszédében méltatta az egyesület múltját és az ebben a ciklusban elért eredményeket, amelyek nem jöhettek volna létre az Önkormányzat jelentős támogatása nélkül. Az eseményen részt vett dr. Vass György polgármester, Bíró Zoltán alpolgármester és több önkormányzati képviselő.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább