Fót is bekerült a Pest megyei gasztrokönyvbe

by Seifert Péter

A földrajzilag és hagyományaiban is sokszínű Pest megye gasztronómiai különlegességeiről, kézműves termékeiről és innovációiról pillanatfelvételt készítő kötet jelent meg Pest megye ízei címmel. Mint Ambrus András felelős szerkesztő az MTI-nek elmondta, bár sokak számára meglepő lehet, vannak kifejezetten Pest megyei településekre, tájakra jellemző ételek, ételkészítési módok, termékek.

A Pest Megyei Önkormányzat gondozásában megjelent kiadvány az ételreceptek mellett alapanyagokat és olyan gasztronómiai vállalkozásokat, ötleteket is bemutat, amelyek Pest megye számára elismerést hoztak. Emellett sok esetben érdekes történetekkel, információkkal is szolgál a kötet.

A könyv összesen 19 ételt, italt, receptet, gasztronómiai terméket mutat be, és Pest megye csaknem valamennyi tájegységéről válogat. A megye alföldi részeit Cegléd és Ceglédbercel képviseli, a Tápió mentét Tápiószecső, az agglomerációt Fót, Kistarcsa és Vecsés. A Csepel-szigetről több étel, ital is bekerült, így lórévi szerb és szigetújfalui német recept, szigetcsépi bor és szigetszentmiklósi bonbon is található a kiadványban.

A Galga mentéről Acsáról és Hévízgyörkről található ételleírás, míg a Dunakanyarból Nagymaros, a Zsámbéki-medencéből Tök, a Szentendrei-szigetről Tahitótfalu szerepel a kötetben, amelyben helyet kaptak Pest megye hegyi tájai is: az egykor málnatermesztéséről híres Börzsöny és a Visegrádi-hegység.

Az olvasók megismerhetnek olyan ételeket, amelyeket generációk örökítenek át egymásnak – mutatott rá a szerkesztő -, ilyen például a hévízgyörki gürdös, vagy

olyan süteményt – a somlói galuskát -, amely egy fóti cukrászmester fantáziájának és kreativitásának köszönhetően vált világhírűvé,

de merész újításokkal is találkozhatnak például a bonbon vagy a csiliszósz készítése kapcsán.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább