Festékszóróval a sztereotípiák ellen – Második alkalommal rendezték meg a graffiti művészeti napot

by ktgy
Második alkalommal rendezték meg a városszépítők a graffiti művészeti napot Fóton. Az esemény újra értelmezi azt a műfajt, amelyet sokan csupán vandalizmusként emlegetnek, pedig az emberi lakókörnyezetben fellelhető falfirkák a történelem részét képezik már az ókor óta.
Az egyedülálló eseményre meghívott elismert graffitiművészek ezen a napon nem csupán a falakat festették meg, de kísérletet tettek arra is, hogy megdöntsék a társadalmi sztereotípiákat. A környezetünkben fellelhető szimbólumok nagy része nem bír művészi értékkel, a falfirkák állagsérelem nélkül nem távolíthatók el, és valljuk be, egy cseppet sem szemet gyönyörködtetők, mindenki utálja őket. Azonban a már művészeti alkotásoknak tekinthető graffitikkel egészen más a helyzet, ezeknek legális falak és felületek adnak otthont, új dimenzióba repítve ezzel az igazi utcai műalkotásokat.
A II. Graffiti művészeti napnak a Príma parkolója adott otthont, ahol a meghívott tehetségek nem csupán festéket, hanem gondolatokat, érzéseket vittek fel a csupasz falakra, új nézőpontot hozva ezzel a városba. Élőben lehettünk tanúi műalkotások születésének, és megérthettük, hogy a graffiti nem csupán festékszórás és károkozás, hanem igazi művészet is lehet.
Balatoni János, a városszépítők tagja, az esemény szervezője elmondta, hogy a második alkalommal szervezték meg a rendezvényt. Az első 2015-ben volt. A mostani graffiti művészi napra meghívott egy Facebook-csoportot, akik közül volt aki Berlinből jött haza emiatt. A rajzoknál nem volt megkötés, de kérték az alkotókat, hogy a művükben legyen valami utalás valamelyik szponzorra. Az egyik szponzor a Príma, ha talál alkotót, akinek a stílusát megszereti, lehet hogy felkéri a betonfal kifestésére – tette hozza Balatoni János. Elképzelhető, hogy ez a festés a jövő évi művészeti napon lesz.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább