Nem építene több lakóparkot Simon Tamás

by Karakai Ildikó

Veresegyház csodálatos kisváros gyönyörű dombokkal, hegyekkel, csillogó tavakkal – vallja Simon Tamás. A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje biztos abban, hogy aki messziről idelátogat, irigyli az itt lakókat. Neki magának is itt van háza. Három fiúgyermek apjaként és két kislány büszke nagypapájaként azonban úgy gondolja: most a jövő a tét. A jövő érdekében pedig van bőven tennivaló.

– Mit tart a legsürgetőbb feladatnak?

– A város legnagyobb problémája a túl gyors növekedés. Az elmúlt harminc évben háromszorosára nőtt a lakosság, ezt nem követte az infrastruktúra megfelelő fejlesztése. Az óvodák, iskolák zsúfoltak. Gyermekeink Csomád, Fót, Vác, Gödöllő, Budapest iskoláiba járnak. Ezen változtatni kell. Ha polgármesterré választanak, soron kívül elindítok egy új iskolaépítési projektet. 

– A gyors növekedés kihívást jelent az infrastruktúrának is. Ott milyen tervei vannak a helyzet javítására? 

– Fulladozik Veres. Leállítanám a leendő lakóparkok építését addig, amíg az út, az egyéb infrastruktúra nem bővül. A csatornahálózat túlterhelt, bővítés nélkül nem bírja el újabb lakások kiszolgálását. A szennyvíztisztító kapacitás ugyancsak véges, esőben gyakori a túlfolyás, nem biztosított a teljes körű víztisztítás. Megválasztásom esetén új szennyvíztisztító berendezést építünk, nem terhelhetjük tovább a környezetet. De nap mint nap érzékelhető a Budapestre vezető úthálózat szűkössége is, az időt rabló araszolás a dugókban. Polgármesterként már másnap elkezdem az elkerülőút megvalósítását.

– Ön komoly tapasztalatokkal rendelkezik pénzügyi és közigazgatási területen egyaránt.

– Pénzügyi közgazdászként, hatvanöt évesen a Miniszterelnökségen, a közszolgálatért felelős államtitkárságon kabinetfőnökként dolgozom. Hosszú éveken keresztül dolgoztam a bankszektorban nagyvállalatnál, és közel tíz éven keresztül vettem részt vezető pozícióban önkormányzati munkában is. Oktatóként is tevékenykedem.

– Milyennek látja tapasztalatai birtokában a város pénzügyeit? Miként sáfárkodott Veresegyház a rendelkezésére álló forrásokkal?

– A kormány 2014-ben átvállalta a város 7,152 milliárd forintnyi adósságát. Ami azt is jelenti, hogy a hasonló méretű városok közül az egyik legtöbb kormánytámogatást éppen Veresegyház kapta. Ennek ellenére mára – alig öt év után – újból hatalmas adósság halmozódott fel. Az önkormányzati forrásból nem fedezett több mint 5 milliárd forint kritikus mértékű, visszafizetéséhez hiányzik a szakmai terv.

– Ön szerint hogyan orvosolható a helyzet?

– A hagyományos megoldások a város földjeinek eladása, illetve ingatlanadó kivetése volnának. De biztos vagyok benne hogy  senki sem szeretne súlyos tízezreket fizetni a háza után a múltbeli rossz döntések miatt. Ezt a pénzt a családoktól venné el a jelenlegi városvezetés, én ezt ellenzem és teljesen más megoldást javaslok.

Pénzügyi szakemberként a hozzáférhető adatok alapján állítom, hogy van más, 21. századi megoldás is. Elsődleges célom a pénzügyi konszolidáció. Ezen múlik Veresegyház jövője. Ez most a tét, amiért polgármesterként én tudnám a legtöbbet tenni a kormánypártok, a kormány támogatásával.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább