Dr. Vass György polgármester őszintén beszélt a COVID-betegségéről

by franciska

Sajnos sokan kerülnek kórházba a pandémia miatt. Városunk polgármestere is kórházi ápolásra szorult az elmúlt hetekben. A kórházi kezelés tapasztalatairól, a betegségről és a közeli munkába állás lehetőségéről kérdeztük Dr. Vass Györgyöt. 

 

Hogyan zajlott le a betegsége?

Még nem mondhatom, hogy teljesen túl vagyok rajta, mert nyomokban még érzékelem az utóhatásait. Két héttel ezelőtt szombaton kerültem be a Szent László Kórházba 50 %-os tüdőkapacitás-vesztéssel, tüdőgyulladással – őszintén szólva elég rossz állapotban. Másnap, vasárnap rosszabbul lettem, ezért felmerült annak a lehetősége, hogy az intenzív osztályra kerülök. Szerencsére vérből vett minta alapján maradtak a hagyományos kezelésnél az orvosok, ami az én esetemben kétfajta infúziót, illetve szteroidokat jelentett. A szteroidról közismert, hogy megváltoztatja a cukorháztartást; volt olyan, hogy 28,5 volt a cukorszintem, ezért kaptam az inzulint és a véralvadásgátlót, hogy az embólia lehetősége se merüljön fel. Őszinte tiszteletemet és köszönetemet szeretném kifejezni az orvosi ellátásért Dr. Vályi-Nagy Istvánnak. Nagyon odafigyeltek a betegekre az orvosok, a kezelőorvosok és a nővérek. Háromágyas kórteremben voltam. Minden étkezésnél mérték a cukromat, addig nem lehetett enni, amíg a megfelelő inzulinmennyiséget meg nem kaptam. Remélem, hamarosan vissza fog állni az eredeti inzulinszintem, mert leállt a szteroidadagolás.

Mennyi ideig volt kórházban?

Két hétig tartott a kórházi kezelésem. Elkeserítő volt látni a betegtársaim szenvedését.  Mindenkit arra kérek, hogy ne becsülje le ezt a betegséget. Tegyen meg mindent, hogy ne kapja el a vírust, mert ez a COVID alattomos, egyszerre többféle hatást fejt ki. Most jöttem fel a pincéből, még mindig kapkodom a levegőt. A tüdőgyulladás nem múlik el egyik napról a másikra. Nem kaptam légzőkészüléket, helyette oxigénmaszkban voltam, ez segített a légzésben.

Amit még egyszer ki szeretnék hangsúlyozni, az a köszönetem. A két hét alatt komoly szakmai felkészültséggel, hivatástudattal és emberséges hozzáállással találkoztam.

Jelen pillanatban jól érzi magát?

Közepesen érzem magam. Szombaton jöttem haza, még nem tudok rögtön a munka sűrűjébe beleugrani, ezt fokozatosan tervezem. Ha jó állapotban leszek, jövő hétfőtől elkezdhetem a komolyabb munkát. Április 8-án megyek vissza kontrollra.

Mit lehet tudni az önkormányzat többi dolgozójának egészségéről?

Úgy tudom, hogy többen szenvednek COVID-ban a dolgozók közül. Kolléganőm, Réka személyesen hozza el nekem az aláírnivalókat. A jegyzővel folyamatosan tartom a kapcsolatot, lassan visszaszivárgok a város irányításába. Ismételten arra kérem a lakosokat, hogy vigyázzanak magukra!

 

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább