Bemutatjuk a város új főépítészét: Haszpra Évát

by franciska

Új főépítésze van városunknak, pár hónapja Haszpra Éva látja el a városházán a főépítészi feladatokat. Irodájában kerestük meg a főépítész asszonyt, aki beszámolt korábbi munkájáról, illetve arról, hogy szakmailag milyen lehetőségeket lát Fótban.

 

Hol dolgozott korábban?

Budapest VI. kerületében, Terézvárosban dolgoztam, először az Építési, majd az utóbbi 5 évben a Főépítészi irodában. Önállóbb feladatra vágytam, ezért döntöttem úgy, hogy megpályázom Fóton a meghirdetett főépítész állást.

Ismerte korábban Fótot?

A várost korábban csak futólag ismertem. Mindig lenyűgözött a csodálatos Ybl-templom. A város egyik legnagyobb vonzerői – divatos szóval élve „desztinációi”- a Szeplőtelen Fogantatás templom, a Károlyi-kastély, a Fáy Présház és környéke.

Milyen lehetőségeket lát itt Fóton?

A főépítész egyik legfontosabb feladata megőrizni a település értékeit, arculatát, és egyben arra is van lehetősége, hogy visszafogja az engedély nélküli és a településképbe nem illő építkezéseket. Úgy látom, hogy az utóbbi években ezek meglehetősen elterjedtek Fóton. Elég elszomorító képet kap az ember, ha végigsétál az utcákon, vagy elmegy a városközponttól távol eső területekre, ahol olyan engedély nélkül felépült házak „nőttek ki a földből” – akár egy útként kijelölt területen, hogy az elképesztő. Ilyenek miatt nagyon nehéz a településnek még a szerkezetét is fenntartani, az úthálózatát megőrizni is. Az engedély nélküli vagy az engedélyezett tervektől eltérő építkezések nagyon sokat tudnak ártani a városnak és a városlakóknak.

Hogyan lehetséges, hogy ez még mindig előfordul?

Sajnos elmondhatjuk, hogy gyakorta nem a jogkövető magatartás érvényesül. Szomorú, de van olyan szegmense a társadalomnak, amelyben a szabályok be-nem-tartása a trendi.

Akik engedély nélkül építkeztek, azokkal mit lehet tenni?

Az építésfelügyelet tud tenni az ilyen esetekben, ez az ő hatáskörük: akár az egész házat le lehet bontatni. A jogszabályok, a szabályozások a települések –  a köz – érdekében születnek, ezek védik a települések arculatát, rövid- és hosszútávú érdekeit. A köz érdeke előrébb való, mint a magánérdek. Amennyiben egy lakos olyan házat építtetett – engedély nélkül-, ami nem illik a településképbe, mert nagyobb, mert nem illik az utcaképbe, mert nem ott áll, ahol állnia kellene, akkor az visszabontható, mert szembemegy a jogszabályokkal, mert sérti a település érdekét.

Hogyan látja a város szerkezetét, milyen lehetőségek vannak turisztikai célok fejlesztésére? Ebben vannak lehetőségek?

Igen, én úgy látom, Fóton sok kiaknázatlan lehetőség van.  Még a legvonzóbb részek – úgymint a Somlyó, a Károlyi-kastély, a Fóti-tó környéke – sincsenek optimálisan hasznosítva.  A déli terület mutatja a legnagyobb változást-fejlődést, a vállalkozási zónában. Az eddig elhanyagolt területek felfutása várható itt: rendezett környezetben fognak megjelenni igényesen megtervezett raktárépületek – egyidőben az úthálózat fejlesztésével. Lakózónában is tudna bővülni a város, Fótliget-lakópark környékén és talán az északi területeken is. Ez is fejlődési lehetősége a településnek.

Szívügyem az örökségvédelem. Nem csak a templom és a Károlyi-kastély izgalmas, de jónéhány védettségre méltó épület is van. Ezen is dolgozunk. Amióta itt vagyok, sikerült a Petőfi Sándor utca 6. szám alatti Tájházat védetté nyilvánítani, pont most került be a rendeletünkbe, a helyi egyedi védelem alatt álló épületek listájára. Vannak tájvédelmi területek, mint például a Natura 2000, ami ugyancsak büszkesége Fótnak.

Milyen feladatokkal szembesült a kinevezése óta?

Nagyon sok a feladatom, és sajnos nincs mellettem – egyelőre – sem építész, sem településmérnök, aki a segítségemre lenne. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy hirdessem ezt a két álláslehetőséget a fótiak körében!

Melyek a legfontosabb teendői?

Most folyik a település területszabályozási tervének, helyi építési szabályzatának és településképi rendeletének a felülvizsgálata, amit jövő júniusig kell jóváhagynunk. Ez emészti fel a legtöbb energiát, és persze a napi ügyintézés, hiszen rengetegen szeretnének építkezni, tanácsot kérni. Ebben kellene segítség leginkább.

Milyen ügyekkel keresik meg a lakosok?

Legfőképpen a Covid-járvány által lefékezett, elnapolt terveik megvalósításához kérnek segítséget, információt.

Ezek az új lakók kérelmei?

Igen, főleg CSOK-os építkezések, új családi házak. Mindenütt akarnak építkezni, de nem mindenütt lehet. Sokan költöznek Fótra, most jelentősen megindult egy kivándorlás a fővárosból. Budapesten nagyon elszabadultak az ingatlanárak. Itt még megfizethetőbbek a telkek, a házak – és a fóti levegő  sokkal jobb.

Hogy érezte magát az elmúlt három hónap alatt?

Jól érzem itt magam! Sok a munka, de izgalmas, új kihívás számomra. Szívesen dolgozom itt!

Milyen céljai vannak?

Az örökségvédelmet szeretném Fóton erősíteni, fejleszteni. Látok itt nagyon szép házakat, olykor elszomorító állapotban. Szeretnék egy Fóthoz és az Ybl-templomhoz is méltó település-központot a városnak. Fontos számomra a természetvédelem is, a Somlyó, az Öreg-hegy, a Fóti-tó megóvása. Amikor állásinterjún voltam itt, még a Covid-os időszakban, nagyon pozitív benyomást szereztem: lendületet és elszántságot éreztem a velem tárgyaló polgármester úrban, és alpolgármester úrban a város felfuttatására. Ez magával ragadott és úgy gondoltam, ebben szívesen részt vennék, ezért szívesen dolgoznék – akár nagyon sokat is.

Türelmet kérek a fótiaktól, hogy az elmúlt – „főépítész-hiányos” – időszakban felgyűlt kérelmeket, terveket át tudjam nézni, reagálni tudjak rájuk! És kérem a fótiakat, legyenek partnerek a település értékeinek megőrzésében, a város védelmében és szebbé, kedvesebbé, kellemesebb lakhellyé tételében!

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább