Bemutatjuk a Somlyó Sütödét, ahol óriás islerrel várják az éhes férfiakat

by franciska

 

Nem az első alkalom, hogy kollégámmal időnként ellátogatunk a Somlyó Sütödébe egy-egy finom falatra vagy kávéra. Eddig valami érthetetlen okból elkerülte a tekintetemet a legalább smici sapka méretű hatalmas isler a cukrásztermékek közül. Nyilvánvaló, hogy ilyen méretű islert még sehol sem láttam. Rögtön sok kérdés merült fel bennem a látványa kapcsán, így kaptam az alkalmon, hogy kicsit közelebbről is bemutassuk a nagy forgalmú Somlyó Sütödét, mely Fót belvárosában, a Vörösmarty téren található. Kérdéseinkre Papp Tamás tulajdonos és Marositz Zoltán cukrász válaszolt.

Mióta működik a pékség?

Papp Tamás: Több mint húsz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a sütöde, és azóta üzemeltetjük. Kovács László a 90-es években pék nagyhatalomnak számított, az ő nevéhez fűződik az üzlet létrehozása. Alapvetően a pékség a bázis, ez abban is megmutatkozik, hogy nagyobb a területe, mint a bolté, ahol helyben áruljuk a saját termékeinket. Vannak cukrászsüteményeink, rétesek, piték és természetesen a klasszikus pékáruink: kiflik, kalácsok, zsömlék és kenyér. Kenyérből készül élesztőmentes is, adalékmentes, és a mai trendnek megfelelő változat egyaránt.

A belváros központjában vagytok, igazán forgalmas helyen. Milyen a látogatottságotok?

Hullámzó, sok mindentől függ a vásárlói intenzitás, de az, hogy a belvárosban vagyunk, az mindenképp előnyt jelent. Az alaptermékek vásárlása a jellemző, a vásárlóink érkezése az elmenő és a munkából hazatérő forgalom, illetve a buszjáratok sűrűségének függvénye.

 Milyen cukrászati termékeket készítetek?

Marositz Zoltán: Puncs- és csokitorta mellett készítünk Dobos tortát, islert, Néró szeletet, apró édes süteményt, apró sósat, illetve piskótatekercset és pitéket.

Sehol sem láttam ilyen óriás islert. Te készíted?

Igen, én készítem a cukrásztermékeket. Mikor ide jöttem négy és fél évvel ezelőtt, akkor az óriás islert már árulták.

Honnan jött az ötlet, hogy ilyen nagy méretben is készüljön az islerből?

Papp Tamás: Van egy régi cukrász család, akivel kapcsolatban vagyok, s egymásnak adtunk termékeket. Ők kezdték el készíteni, mert volt rá igény, főleg az éhes férfiak körében, akik napi kettőt is képesek megenni. Mi követtük ezt a trendet, mert keresik az emberek. Árban is reálisak vagyunk, az óriás isler 400 ft, ami nagyon gazdaságos.

Hetente mennyi fogy el belőle?

Marositz Zoltán: Hetente 200 db az óriás méretből, de árulunk közepes- és kis méretű islert is.

Ez a hely specialitása?

Igen, mondhatni. Múltkor meglátogatott Cserpes István, aki szakmai látogatáson volt nálunk, s neki is nagyon megtetszett az islerünk, ő is felfigyelt rá.  Nem csak az éhes férfiakra gondolunk ám, hanem az iskolás gyerekekre is, akiknek készítünk kakaós, fahéjas és túrós csigát kisebb méretben, amit meg tudnak venni a zsebpénzükből.

Fótiak vagytok?

Sok fóti dolgozónk van, viszont  Zoli és én is Szentendrén élünk.

Mennyire érzed magad fótinak húsz év itteni vállalkozás után?

Jó kérdés! Azt hiszem, hogy félig fótivá váltam. Jó alapanyagból jó termékeket készítünk, hogy a lakosok elégedettek legyenek. A kollégáink egy része fóti, így munkát is adunk a fóti családoknak. Igyekszünk a fő teret szebbé tenni a kiülős terasszal, a virágokkal. Remélem, hogy sikerül. Szép helyen vagyunk, s próbáljuk megbecsülni, s a legjobbat kihozni a lehetőségekből.

Tóth Tamás tulajdonos kedvesen invitált minket a pékségbe is, így következő cikkünkben a Somlyó Sütöde pékségébe is bepillantást nyerünk, ahol készülnek a finom kenyerek és pékáruk.

Önnek melyik isler a kedvence?

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább