Közel 1500 tárgyból áll a gyűjtemény – Fóti Értéktár Bizottság 2. rész

by Ujvári

A Fóti Értéktár Bizottság gyűjteménye közel 1500 tárgyból áll, amit 3 helyen tárolnak. A Faluház két épületében és udvarán ennek körülbelül kétharmada fér el. Folyamatosan kapnak új tárgyakat, és valószínű a Faluház megnyitása után, még többen fognak adományozni.

A gyűjteménybe a tárgyak többféle módon kerülnek, egyrészt adomány útján, másrészt  vannak olyan helyzetek , például egy ház bontása, és az ezt megelőző kiürítése, amikor a bizottság tagjainak  lehetősége van  válogatni .

Ez történt nemrég a belvárosi Döményi háznál, ahol 1800-as évekbeli gerendákat és több használati tárgyat tudtak megszerezni a gyűjtemény számára.

A gyűjtemény megalapozója a hatvanas években, egy lokálpatrióta tanítónő, Csáder Dezsőné (Ilonka) volt, aki megkérte a tanítványait, hogy ne dobják ki a régi tárgyaikat, hanem hozzák be az iskolába. Mivel férjével nem volt gyerekük, ugyanakkor jómódban éltek, a gyűjtemény nagy részét házukban helyezték el.

Miután a házaspár mindkét tagja meghalt, az önkormányzat megegyezett a családdal, hogyha eladják a házat, előtte szólnak, és akkor a város számára nagyon fontos tárgyakat megmentik a gyűjtemény számára.

Végül úgy alakult, hogy nagyon gyors munkára volt szükség, mert egyszer csak, körülbelül 2011-ben jött egy hívás, hogy két nap múlva bontják a házat. A következő két nap alatt kimentett tárgyak adják a mostani kollekció alapját.

Később közzétettek egy felhívást, amire sokan hoztak be tárgyakat, és voltak újabb hagyatékok is, például a Hódiné Bodor Ilona hagyaték. Ebben az esetben ismét az örökösökkel sikerült megegyezni, hogy adják át a városnak a gyűjteményüket.

A bizottság tagjai, kiterjedt kapcsolatrendszerüknek köszönhetően, sok idős fótival találkoznak és rajtuk keresztül is sikerül gyarapítani az anyagot. A tárgyak közöttt sok a bútor, vannak fóti népviseletek, például jellegzetes dörgölt kötények is.

Ahogy sorozatunk előző részében említettük, a tavalyi fóti piacon egy teljes szatócsboltot tudtak berendezni a raktáron lévő tárgyakból. Régi festmények, okiratok is gyarapítják a gyűjteményt, és van például több fóti gyöngyös koszorú is. A fóti menyasszonyok a XX. század közepéig népviseletben vonultak az oltár elé, aminek része volt a gyöngyös koszorú, a leány szüzességének jelképe.

Képek: Konkoly-Thege György

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább