Bemutatjuk a Fóti Települési Értéktár Bizottságot – 1. rész

by fnora

A fóti hagyományok és tárgyi emlékek feltárására, azok megőrzésére és bemutatására jött létre 2013-ban a Fóti Települési Értéktár Bizottság (FÓTÉB). Háromrészes sorozatunk első részében a Bizottságot és annak munkáját mutatjuk be.

A szervezet tagjai, melynek elnöke Lévai Sándorné társadalmi munkában végzik munkájukat. Tagjai: Balogh Dávid , a szakmai vezető, művészettörténész, muzeológus, a Németh Kálmán Emlékház vezetője, Molnár Krisztina , az Önkormányzat korábbi közművelődési és kulturális referense, Szűcs Mária nyugdíjas könyvtárvezető, Elekné Szemők Erzsébet nyugdíjas tanár, Varga Jánosné vállalkozó.

Fontos feladatuknak tekintik a kulturális-, szellemi- és épített örökségek bemutatását a fótiaknak, ezzel is elősegítve a városhoz való kötődésüket. A Bizottság rendszeresen helytörténeti kiadványokat is megjelentet. Értékőrző hírlevelüket immár ötödik alkalommal adták ki. A Bizottság hagyományőrző programokkal részt vesz a városi rendezvényeken (Főzőverseny, Fóti Ősz, Fóti Piac), de saját szervezésű kiállításai, eseményei is vannak. Emellett rendszeresen tartanak üléseket (2019-ben 32 ülésük volt) Munkájukat , programjaikat facebook oldalukon lehet követni.

A FÓTÉB-nak vannak jogszabály által előírt feladatai s ezen felül a Bizottság még felvállalta – a köztéri szobrok , kiemelt utcabútorok felállításának véleményezését és például a helytörténeti gyűjtemény gondozását, gyarapítását (ez a tárgyegyüttes adja majd a leendő fóti tájház kiállítási anyagát, amiről sorozatunk 3. részében írunk majd) Figyelemmel kíséri a tájház létrehozását és kialakítását, az előkészítő munkák elvégzését. A tájházzal kapcsolatos költségvetési tételek az Önkormányzat költségvetésében találhatók.

A tavalyi év folyamán egyik legsikeresebb rendezvényük volt az október 5-én a fóti piacon berendezett szatócsbolt. Mindennel felszerelték, ami az egykori szatócsboltokban kapható volt – varróeszközökkel, szerszámokkal, szövetekkel, korabeli csizmákkal, konyhai eszközökkel. Annyira élethűre sikerült, hogy többen vásárolni is akartak.

Az idei évben, még a karantén előtt volt egy nagysikerű kiállításuk a Vörösmarty Művelődési Házban – “Bíborba, bársonyba, gyöngyöskoszorúba” , lakodalmi szokások Fóton (1883-1950) címmel melyet 1300-an tekintettek meg. A mostani járványhelyzet nehezíti munkájukat, de továbbra is szervezik a kisebb programokat és készülnek a tájház megnyitására.

Sorozatunk következő részében a FÓTÉB gyűjteményét mutatjuk majd be.
(köszönet a két archív képért a Bizottságnak)

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább