Augusztus végéig tekinthető meg a „Kurucok és huszárok – Károlyiak a magyar szabadságharcokban” című kiállítás Fóton

by franciska

Június 27-én a fóti önkormányzat támogatásával nagyszabású rendezvény emlékezett meg a szatmári békét 310 évvel ezelőtt aláíró kuruc hadvezérről, Károlyi Sándorról, a 48-as szabadságharcosról, gróf Károlyi Istvánról. A megemlékezés méltó keretet nyújtott Károlyi László gróf 90. születésnapjának ünnepléséhez. A rendezvénnyel egy időben nyílt meg a fóti római katolikus templomban a „Kurucok és huszárok – Károlyiak a magyar szabadságharcokban” című kiállítás, melyen számos kortörténeti dokumentum és műalkotás tekinthető meg. A tárlat rendezőjét, Kiss Eszter képzőművészt kérdeztük a kiállítás létrejöttéről, megvalósításáról.

 

Mikor kezdtek hozzá a kiállítás tervezéséhez?

Hónapokkal ezelőtt közösen gondoltuk ki Molnár Krisztinával, hogy a 90 éves Károlyi László köszöntése és a tiszteletére rendezett templomi szentmise mellett legyen még egy hagyományőrző, történeti, történelmi, múltidéző rendezvény. Korábban Krisztina találta ki a huszárnapokat, a Károlyi-napokat, és most ezeket összevontuk. A járvány miatt minden bizonytalan volt. Azt tudtuk előre, hogy a szentmisét és a köszöntést meg tudjuk valósítani, a kiállítást, mint kísérőrendezvényt pedig Károlyi László 90. születésnapja tiszteletére terveztük. Vizuális kiegészítőnek készült kortörténeti dokumentumok és műalkotások kíséretében.

Milyen elemeket tartalmaz a kiállítás?

Kortörténeti dokumentumokat, mint például Károlyi Sándor levelét Bercsényihez, ami egy rejtjeles levél, és a szatmári béke dokumentumainak profi reprodukcióját is láthatjuk. Sikerült egy szép nyomdai installációt készíteni. Egy kiállításszervező barátom segített a rendezésben, a kivitelezésben. A katolikus templomtól, az egyházközségtől minden segítséget megkaptunk, ők biztosították a vitrineket és a paravánokat. A legnagyobb értékű műtárgyakat a Károlyi családtól kaptuk kölcsön, a szatmári keresztet, ami alatt Károlyi Sándor aláírta a szatmári békét, illetve Károlyi István huszártiszti kardját és tarsolyát.

Ezek értékes múzeumi tárgyai a Károlyi-gyűjteménynek, a Károlyi család tulajdonai. A szatmári kereszt korábban Füzérradványban volt, a nagyközönség most látja először.

Melyek azok az információk, amelyeket a látogatók megtudhatnak a tárlaton?

A Károlyiak a történelem évszázadaiban mindig kiálltak a hazáért, nemesi, arisztokrata származásuk ellenére a népi szabadságharcokat is támogatták. Károlyi Sándornak köszönhetjük a szatmári béke létrejötté. Őt az iskolai oktatás néhány évtizeddel ezelőtt hazaárulóként tartotta számon, az akkori történészek abban a politikai szférában ezt a narratívát hangoztatták. De ma már tudjuk, hogy reálpolitikus volt, aki jól mérte fel az esélyeket, a lehetőségeket.

A nyolc évig tartó véres háború nagyon sok veszteséggel járt a magyarok részéről, amit Károlyi Sándor elfogadható egyezséggel zárt le. Rákóczinak sem kellett volna feltétlenül elmenekülnie – ő nem fogadta el a kegyelmet, ezért önként vonult száműzetésbe. Rengeteg jótékonykodás fűződik a Károlyi család nevéhez. Károlyi Sándor nagy összegeket fordított jótékony intézetek, egyházak és iskolák alapítására, Nagykárolyban a kegyesrendiek egyházát, valamint a szegények kórházát alapította. Templomokat épített, és támogatta a szegényeket. Sok karitatív tevékenység fűződik már az ő nevéhez, de a család többi tagjai nevéhez is. Károlyi István 1820-ben örökölte meg a fóti uradalmat. Személyéhez fűződik a kastély bővítése, a kastélypark kialakítása, a fóti római katolikus templom felépítése. Az 1848-as márciusi forradalom kitörését követően elsőként nyújtott segítséget az új adminisztráció kialakításához. Megszervezte Fóton a nemzetőrséget. 1800 fős lovascsapatot állított fel saját anyagi forrásból, mely a 16. Károlyi huszárezred nevet viselte. István gróf ezredesként harcolt két fiával, Edével és Sándorral, valamint sok fóti fiatallal. A kiállításon láthatjuk gróf Károlyi István kardját és tarsolyát. Kiállítottunk egy újabb készítésű huszárzászlót Szűz Mária alakjával díszítve, továbbá egy korabeli, félig felújított kékzubbonyos Károlyi huszár-viseletet csákóval és karddal, amit szintén a Károlyi-gyűjteményből kaptunk kölcsön.

Ha jól tudom, egy nemrég felfedezett Németh Kálmán műtárgy is bekerült a kiállítási anyagba.                                                                                                            

Igen, Molnár Krisztina fedezte fel Németh Kálmán egyik értékes műtárgyát, amely évekig az önkormányzat egyik melléképületében volt. Ez egy hárs- vagy diófából készült fa dombormű, amely a fiatalkori II. Rákóczi Ferencet mutatja, az alkotó egyedi ábrázolásában. A fa dombormű a kiállítást követően végre méltó helyére fog kerülni, vagy az Értéktár helytörténeti gyűjteményébe, vagy a Németh Kálmán Emlékházba.

Hogyan kapcsolódik a jelenhez a tárlat?   

A kiállítást a Fóton élő nagykárolyi Károlyi László grófról, Károlyi István ükunokájáról összeállított szöveg- és képanyag zárja, aki ötven évnyi külföldi emigráció után 1995-ben tért haza Fótra. Károlyi László számára ugyanúgy, mint elődjei számára fontos a haza szolgálata, a fóti Károlyiak kulturális örökségének megőrzése.  Úgy gondolom, hogy mindannyiunk számára példaértékű lehet a Károlyi család hazaszeretete. A kiállítás augusztus végéig tekinthető meg, és augusztus 20-án tervezünk tárlatvezetéseket is.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább