Ahogy mi látjuk… Fótiak Fótról

by franciska

Görögné Beczák Emesével Fót központjában találkoztunk. Éppen a kormányablakbuszra várakoztak, amikor leszólítottuk a kis családot, hogy sorozatunk kérdéseire válaszoljanak. Emesének Fót azt a helyet jelenti, AHOL JÓ ÉLNI. 

Mióta éltek Fóton?

Anyósomék húszéves koruk óta Fóton élnek, a férjem is itt nőtt fel. Én nem vagyok idevalósi, tizenkét évvel ezelőtt kerültem a városba, amikor férjhez mentem. Négy évet külföldön éltünk, nemrég jöttünk haza Írországból. Jelenleg a férjem szüleinél lakunk, de majd szeretnénk önállósodni természetesen.

Hogy érzitek magatokat a városban?

Nagyon szeretünk itt élni, a város szélén lakunk, a Bartók Béla utcában. Ez nagyon csöndes része Fótnak. Pont a kisvárosi jellege miatt szeretem. Ez az otthonunk, nem volt nehéz külföldről sem ide visszajönni. Mi itt is megtaláljuk a számításainkat. Én a harmadik gyerekkel most otthon vagyok GYED-en, a férjem pedig Gödön dolgozik. Szerencsére jó állása van.

Hogy látod, fejlődött a város az elmúlt években?

A 12 év alatt, mióta idekerültem, határozottan látom a fejlődést, főleg az utak javítása terén. Reméljük, hogy hozzánk is eljutnak mihamarabb, mert a mi utcánk is földúton van, ami nem optimális, mert esőzéskor járhatatlan. A Széchenyi utcát most csatornázták, ennek is nagyon örültek az ott lakók. Hallom, hogy készül az Egészségház, ami nagyon fontos; szükségszerű, hogy egy ilyen nagyságú településnek legyen saját egészségháza. A sportcsarnokról is olvastam a helyi lapban, hogy elkezdték az építését. Ezek jó hírek. Tényleg látványosan sokat fejlődött Fót.

Azok, akik nem a városban élnek, szerinted mivel azonosítják legjobban Fótot?

Szerintem leginkább a Szeplőtelen Fogantatás templomról ismerik, ami a Vörösmarty téren van, illetve a gyermekvárosról. Bár a Somlyóra is sokan jönnek, de lehet, hogy inkább a helyiek. A Somlyóról nekem is a férjem mesélt először, mert ő gyerekkorában nagyon sokat kirándult ott.

Mire van a legnagyobb szüksége szerinted a városnak?

Azt gondolom, hogy az útfejlesztések a legfontosabbak. Nehéz babakocsival is közlekedni. Ahol mi lakunk, ott személyesen is érezzük ennek a hiányát, de egy jó bevásárlóközpontra is feltétlenül szükség lenne. Ezt mindenki hiányolja.

Háromgyermekes anyukaként mennyire vagy elégedett a város oktatási intézményeivel?

A Fáy András Általános Iskolába járnak a lányok, mi nagyon szeretjük. Megfelelőnek tartjuk az oktatás színvonalát, jó a pedagógusgárda is, elégedettek vagyunk az iskola tanáraival. Persze nem vagyunk egyformák, mindenkinek más az igénye. Látom, hogy több szülő kísérletezik a helyi iskolák között, elviszik egyik intézményből a másikba a gyerekeket. Nekünk szerencsére ezzel semmilyen gondunk nem akadt eddig. Szeretjük a Fáy sulit. A férjem is abba az iskolába járt, bár akkor más épületben volt. Az óvodáskorú gyerekem a Gondviselés Óvodába jár, amit szintén kiválónak tartunk.

Hogyan fejeznéd ki röviden, mit jelent számotokra Fót?  

A hely, ahol jó élni!

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább