Ahogy mi látjuk…

by franciska

Sorozatunk következő megszólalója Horváth Alexandra, fiatal fóti lakos, akivel a Fótújfalui vonatállomáson találkoztam. Alexandra számára Fót a HAZATÉRÉST jelenti. Alexandra nagyon szívesen válaszolt a kérdéseimre, s osztotta meg Fóttal kapcsolatos gondolatait, érzéseit. Fotót  viszont nem akart közölni magáról.

 Mióta élsz Fóton?

Tizennyolc éve élek itt, kisgyerek voltam, amikor a családom Zuglóból ideköltözött. A Szent Benedek-lakóparkban lakunk.

Hogy érzed itt magad?

A családom itt él, már gyökeret vertünk, de nekem nem annyira tetszik a város, nagyon ingerszegény. Veresegyház és Vác például sokkal fejlettebb, sajnos nem lehet összehasonlítani ezekkel a városokkal Fótot. Közel van Budapesthez és jó innen bejárni, mert nagyon hamar a fővárosban lehet az ember. Vonattal könnyű a közlekedés, bár néha fennakadás van és késik a vonat.

Itt végezted az iskoláidat?

Igen, a Garai János Általános Iskolában tanultam, utána pedig az Ökumenikus Gimnáziumban, ahol nagyszerű tanáraim voltak.

Mi hiányzik Fóton?

Az inger. Jó lenne valami klassz beülős hely a fiataloknak. Nincsen semmilyen szórakozási lehetőség a városban. Mindenképp kellene egy mozi, színvonalas kávézó, ahova mi is beülhetünk. Veresegyházon a Cafe Frei nagyon jól működik, mindenki szereti. Fóton is jó lenne egy ilyen kávézó. Színház működött a művelődési házban, de most ez is szünetel valamiért. Ezt is folytatni kéne, mert a kultúrára nagy szükség van.

Mit az, amit szeretsz a városban?

Szeretem a Somlyót és környékét, ott lehet nagyokat kirándulni. Ez a legszebb része a városnak, nekünk is van ott egy hétvégi házunk, imádunk ott lenni. A tó környéke is szép, amit nemrég felújítottak, még vonzóbb lett, jókat lehet sétálni kulturált környezetben. A katolikus templomunk különleges és híres, ennek a környékét is szeretem. Ezek azok a helyek, ahova eljárunk, és amelyek közkedveltek a lakosok körében is. Van egy csodálatos cukrászda Fóton, amit mindenkinek ajánlani tudok, a Bundiner Cukrászdát. Szerintem még budapesti viszonylatban is minőségi sütiket készítenek.

Szerinted miről ismerik legjobban Fótot azok, akik nem fótiak?

A templom a legismertebb a városban. Sok turista érkezik, akik csak a templom miatt jönnek Fótra.

Szerinted Fót mennyire fejlett a többi környező településhez képest?

Sajnos elmarad a város a többi településtől. Sem az utak színvonala, sem a vonatközlekedés nem megfelelő. Ritkán járnak a vonatok, hétvégén, ha elmegyünk szórakozni Budapestre, akkor nem tudunk hazajönni egy buli után, mert a legutolsó vonat éjfélkor indul a Nyugati pályaudvarról, az első vonat pedig hajnali 4 órakor. Ilyenkor meg kell kérni egy barátnőt, hogy ott aludjak. Ez is gond szerintem.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább