A zeneiskola diákjai játszottak a fótiaknak a zene világnapja alkalmából

by Karakai Ildikó

1975-ben a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin kezdeményezésére az UNESCO október elsejét a zene világnapjává nyilvánította. Fót évek óta részt vesz a programban.

A koncert előtt Yehudi Menuhin szavait idézték fel: “Az igazság, ami a világ minden népművészetében, zenei stílusában ezernyi színben mutatkozik meg, képessé tesz bennünket arra, hogy egyetértésre jussunk egymással.  Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon.”

A fótiak ezt megfogadták. A zeneiskola diákjai tanáraik közreműködésével adtak változatos, színvonalas koncertet. Illés Erika, a Fóti Zeneiskola igazgatója megemlítette, hogy minden évben tartanak ilyen hangversenyt, bár a járvány idején egyszer ez online formában történt meg. Az idei újdonság az volt, hogy fellépett a tavaly újjáalakult fúvószenekaruk is. Érdekességként megemlítette, hogy meghívott egy kislányt, Illés-Szabó Helgát, aki a budapesti Marczibányi téri zeneiskolában tanul hárfatanszakon, azzal a nem titkolt céllal, hogy szeretnék, ha egyszer itt Fóton is lehetne hárfázni tanulni. Ha a gyerekek megismerik a hangszert, talán valamelyikük kedvet kap hozzá.

A hangversenyt meghallgatta dr. Vass György polgármester is, akivel röviden beszélgettünk.
– Már többször voltam ezen a programon, mert érdeklődéssel figyelem a fiatalokat, és öröm látni, hogy fejlődnek. Büszke vagyok arra, hogy itt, nálunk működik ez a zeneiskola, és azon dolgozunk, hogy a feltételeiket folyamatosan javítsuk.
A zene csodákra képes, közösségeket tud összehozni. Zenehallgatás közben –  ha azt az ember szereti és élvezi – el tud merülni benne, felidéz különböző élményeket, szárnyalnak a gondolatai.

Milyen az ön viszonya a zenéhez?

-Annak idején általános iskolában az énektanár azt mondta: Vass Gyuri, te ne énekelj, mert egyedül félreviszed az egész osztályt. Föl voltam mentve énekből, ha szabad ilyet mondani. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem szeretem a zenét. Hogyne szeretném – Szegeden nőtem fel, a szabadtéri játékokon meg a színházban, a zenekari fellépéseken mindig ott voltam, így a komolyzenét is szeretem.

Milyen zenéket szokott hallgatni?

-Vegyesen – gyakran nosztalgiázik az ember, visszaemlékezik a magyar és külföldi előadókra. Tudtuk a különböző zenekarokat, a többi közt a Szabad Európa árokparton hallgatott Tinédzser partijából, és persze szerettük a magyar előadókat is. Az ember szomorúan hallja, hogy bizony-bizony sajnos eltávoznak közülünk azok az emberek, akik nagyon sokat tettek a magyar zenekultúráért.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább