A vízgazdálkodásról tartottak szemléletformáló előadást a fótiaknak

by ktgy

Fót Város Önkormányzata a TOP_PLUSZ-1.2.1-21-PT1-2022-00024 azonosító számú „Belterületi vízrendezés Fóton a József Attila utcán és térségében” című projekt keretében szervezett sajtónyilvános Vízgazdálkodási szempontú szemléletformáló előadást, melynek témája a többi között között a vizek helyben tartásának fontosságára való felhívás és ehhez gyakorlati megoldások bemutatása volt.

Licskó Béla vízügyi szakember, a VITUKI Hungary Mérnöki Iroda képviseletében tartott egy érdekes előadást a projektről. Ők készítették a város integrált vízgazdálkodási tervét egy uniós csapadékvíz elvezető pályázat kapcsán, melynek koordinátora volt az előadó. Ennek a pályázatnak a követelménye volt, hogy legyen egy lakossági tájékoztató a projektről és azt is bejelentették, hogy születni fog egy kiadvány is róla.

Licskó Béla elmondta, hogy a tájékoztató lényege, annak hangsúlyozása, hogy ivóvízeinket lehetőleg kíméljük, használjuk azokra a célokra, amire valók és amit lehet, azt váltsuk ki a többi között a begyűjtött csapdékvízből. A másik fontos érintett téma az volt, hogy a klímaváltozás miatt bekövetkezett villám árvizeket, tehát a gyors, nagy mennyiségű lefolyásokat hogyan lehet csökkenteni a településen.

Áprilisba,  a csapadékvíz begyűjtésének segítésére az Önkormányzat a Zöld Bársony Program keretében 100 darab 210 literes esővízgyújtőt adott a város lakóinak.

Magáról a projektről Cziráki-Nyári Tünde – aki a Fóti Közszolgáltatónál a mélyépítéseket irányítja – adott rövid tájékoztatást.

“Fót egyik legfontosabb csapdékvíz elvezető rendszerének kapacitásnövelését, bővítését valósítottuk meg Uniós forrásból, a József Attila és a Keleti Márton utcában. Ennek kapcsán rendeztük meg a mostani előadás t, mely segít a lakosság szemléletformálásában. Arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a csapadékvizet hogyan tudjuk felhasználni, hasznosítani. A projekt 8 hónapig tartott, a korábbi nyílt árkos csapadékvíz elvezető hálózatot építettük át zárt rendszerré. Több akna került kiépítésre, és így sokkal hatásosabban tudjuk elvezetni az összegyűlt csapadékvizet” – mondta Cziráki-Nyári Tünde az előadáson.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább