A vidám gyereksereg nagyon élvezte a farsangi moldvai táncházat

by ktgy

Szombaton a táncházak napja volt Fóton. Kora délután a VMH-ban Télűző családi táncház volt, majd délután öttől kezdődtek a programok a katolikus közösségi házban. Ez utóbbin mi is részt vettünk, és beszámolunk a délutáni gyerek- és az esti felnőtt táncházról is.

Rengetegen jöttek el a népszerű gyerekprogramra, a gyerekeket szüleik, sőt, gyakran nagyszüleik is elkísérték.

A legtöbben nem üres kézzel jöttek, mivel a vendéglátás batyubáljellegű volt, sok, otthon készült finomságtól roskadoztak az asztalok. A talpalávalót mindkét táncházhoz a Csürrentő Együttes játszotta,  a táncok vezetője Bajzát Miklós volt mindkét rendezvényen.

Volt, aki hétféle süteményt készített a gyerekek nagy örömére. Volt köztük lollypop nagyon színes cukrokkal – ez hamar el is fogyott. Hoztak még baracklekváros-mandulás süteményt, csokoládés párnákat, fahéjas csigákat, sós perecet, sajtos perecet és kókuszgolyót. Voltak, akik pogácsát hoztak, mások sajtkrémet, körözöttet vagy más finomságot.

A táncházakat a Zeng a Lélek Kulturális és Hagyományőrző Egyesület szervezte. Windhager Károly, az egyesület tagja elmondta, hogy egy évben két alkalommal rendeznek táncházakat a katolikus közösségi házban. A télit farsangkor, ez jelmezes, míg a másikat ősszel.

Megkérdeztük a kislányt, aki koreai népviseletben volt, hogy honnan kapta a szép ruháját. Elmondta, szüleivel elutaztak Koreába, 3 hónapig óvodába is járt a távoli országban, ott vették neki. A maszkot pedig Velencében kapta, ahova kocsival mentek a szüleivel.

Az űrhajós jelmezt a szomszédtól kapta kölcsön a kisfiú: mikor meghallották, hogy be lehet öltözni, elkezdtek telefonálgatni, és szerencsére pont egy ilyen érdekes ruhát találtak, mesélte az édesapja.

A gyerekek között volt, aki hercegnőjelmezben jött. Örökölték a jelmezt, amit a kislány annyira megszeretett, hogy a mamája elmondta, három napja abban van. Voltak pókemberek, sárkányok és volt egy gombajelmez is.

Sütőtöknek öltözött az egyik kislány.

A gyerekek ingyen tombolát kaptak, amivel mindenkinek jutott az ajándékokból.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább