A Somlyó Sütödében szívvel és lélekkel készítik a kenyeret

by franciska

A Somlyó Sütöde óriás méretű islerjét korábbi cikkünkben már bemutattuk. Ez alkalommal a sütöde pékségébe is ellátogattunk, ahol csodás szépségű és formájú kenyerek, kiflik, perecek és bagettek készülnek, nap mint nap.

Úgy látom, hogy ez egy nagy pékség? Így van?

Tama Zoltán: Ez nem számít ma már nagy pékségnek. A mi üzemünk egy kézműves pékség, ebből kifolyólag nem tömeggyártást végzünk, hanem célunk a minőségi termékek készítése. Ide a sütödébe és a tulajdonosnak egy másik boltjába készülnek a termékek, nem szállítunk máshová. Nem is tudnánk, mert ezeknek a finomságoknak az elkészítése sok időt vesz igénybe.

Hányféle terméket készítenek?

Nem tudom pontosan, mert cukrász, pékcukrász és pékárutermékek egyaránt készülnek, de körülbelül 30-40 féle különböző árunk biztosan van.

Mikor kezdődik a műszak? 

Van éjszakás kollégánk, ő éjfélkor érkezik. Éjféltől délután 3 óráig nincs megállás. Öten dolgozunk, az éjszakás és négy nappalos. Amint elkészül a tészta, a hűtőben pihen, éjszaka pedig kisütik. Két-három hónappal ezelőtt kezdtük el a vadkovászos kenyér gyártását. Az alapvető legkeresettebb termékeink a kenyerek, a rozstermékek, a zsömle, a kifli, a kalácsok. Kézzel készül minden, most épp perecet készítek.

Régebben komolyabb gépeink voltak a pékségben, de amióta áttértünk a hagyományos készítésre, leginkább a két kezünkkel készülnek az áruk – több érési idővel. Amit mi még hozzáteszünk, az a szív és a lélek, s ez tényleg így van. Fóton mi voltunk az elsők, akik a vadkovászos termékeket kezdték gyártani, a vásárlóink most már kezdik megismerni és megszeretni.

Miben különbözik ez a többi kenyértől?

Olyan kovásszal dolgozunk, amiben semmi más nincs, mint liszt, víz és só, de a kollégám a szakértője a vadkovászos kenyérnek.

Farkas Gábor: A vadkovászos kenyérben nincs élesztő, teljes mértékben más technológiával készül. Az érési folyamata sokkal több idő, mint a normál módon készült kenyér esetében, ami másfél óra, ebben az esetben pedig 12 óra minimum. Rendes 80-as fehérliszt, teljes kiőrlésű liszt és só a kovász összetétele.

Milyen mennyiségű liszt fogy el naponta?

60-80 darabot készítünk naponta a vadkovászos kenyérből 50 dkg-os illetve 80 dkg-os kiszerelésben. 20-25 kg liszt biztosan elfogy naponta. Vadkovászos bagettet is készítünk különböző  ízesítéssel.

A pékek mennyire szeretik a kenyeret? Meg lehet unni az évek során?

Én nagyon édesszájú vagyok. Azok választják ezt a szakmát, akik szeretik ezt csinálni és a termékeket is nagyon szeretik. Mindent meg kell kóstolnunk, így nap, mint nap eszünk kenyeret. Azt hiszem, sosem unjuk meg a kenyér ízét. Egyszerűen imádjuk és mindent, amit itt készítünk. Reméljük, a vásárlóink is!

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább