A nemzeti összetartozás napjára emlékeztek június 4-én Fóton

by franciska

Ünnepi beszédekkel, koszorúzással tartott megemlékezést tartottak Fóton június 4-én, a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

Június 4-én, 16:32 perckor a Versailles melletti Nagy Trianon-kastélyban aláírták az I. világháborút Magyarország számára lezáró békeszerződést. Az egész magyar társadalmat ért trauma leírhatatlan volt.  A békeszerződés aláírásakor, mint nemzeti gyásznapról, így írtak a korabeli tudósítók :

“A budapesti templomokban megkondultak a harangok, a gyártelepek megszólaltatták a szirénájukat, és a borongós őszi levegőben a tovahömpölygő szomorú hanghullámok a nemzeti összeomlás fájdalmas gyászát jelentették”- kezdte ünnepi beszédét Dr. Vass György polgármester.

Elszakították tőlünk a kincses Kolozsvárt, a Rákócziak Kassáját, a koronázó Pozsonyt, az iparkodó Temesvárt,  Aradot, a vértanúk városát is.  Magyarország elvesztette területének kétharmadát, minden harmadik magyar ember határokon kívül rekedt, de a magyar gazdaság is megsínylette a történelmi eseményt, hiszen termőföldjeink, vasútjaink, kiépített útjaink több, mint felét, faállományunk szinte teljes egészét vesztettük el.

A polgármester  hangsúlyozta, hogy június 4.  ma már nem a gyász napja, hanem a nemzeti összetartás napja, ami a sok fájdalom mellett másra is  tanít minket, hiszen az 1930-as évekre megerősödött magyar társadalom a világ tudományos és szellemi életében fontos szerepet játszott. 2010-ben a parlament óriási többséggel törvényt alkotott a kettős állampolgárságról,  a nemzeti összetartozás napjáról, valamint emléknappá nyilvánította június 4-ét.

“Ahogy a Trianon feletti fájdalmat sem törvénnyel, sem elhallgatással nem lehet kiűzni a magyarok lelkéből, úgy egy törvénnyel sem lehet visszaadni azt. A nemzeti összetartozást csak mi magunk tölthetjük meg tartalommal, csak a határokon átívelő számtalan gazdasági és társadalmi kapcsolat szövedéke teheti erőssé az összetartozás kötelékét”- mondta Dr. Vass György, aki  a társadalmi szervezetek képviselőivel elhelyezte az I. világháborús szobor talapzatán az emlékezés koszorúit.

A  megemlékezés a Fóti Központi Református Templomnál folytatódott, ahol Sebestyén Győző református lelkész emlékezett meg a 102 évvel ezelőtti eseményről.  Kiemelte,  hogy a trianoni megemlékezés és pünkösd ünnepe egy hétvégére került, amely bátorrá tette a Kárpát-medence református közösségét, bátorrá tette Isten népét.

” A pünkösd egykor soha nem látott egységbe tömörítette a tanítványokat, éppúgy, ahogy ma minket a nemzeti összetartozás napja egyesít. Bár határok választanak el minket, mi magyarok mégis összetartozunk a Kárpát-medencében”- mondta a lelkész.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább