A Legjobb női munkahely 2020 – különdíjat nyert a Fóti Boglárka Óvoda

by franciska

A Fóti Boglárka Óvoda december elején elnyerte a Legjobb női munkahely 2020 különdíját a 250 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató szervezetek kategóriájában. Az intézmény vezetőjét, Jusztinné Rick Évát kérdeztük a nívós elismerésről.

 

Kinek jutott eszébe, hogy pályázzanak a Legjobb női munkahely 2020 díjra?

Az országosan meghirdetett pályázati lehetőségre az egyik kolléganőnk bukkant, és több munkatársával összefogva írták meg a pályázatot, melynek célja, hogy rámutasson a nők foglalkoztatásának esélyegyenlőségi szempontján túl a nők alkalmazásának gazdasági szükségszerűségére, és jó példákat mutasson be, melyeket más munkáltatók is átvehetnek.  Fő szempont volt, hogy a példaként állított munkahelyek a munkavállalók érdekeit is figyelembe véve segítsék a munka és a magánélet, a családi élet összeegyeztetését. A világjárvány sok munkaadót kényszerített arra, hogy alapjaiban gondolja át a munkavégzéshez kapcsolódó szokásokat, szemléletrendszert.

A tendert a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség írta ki két kategóriában, nagyobb cégeknek és kisebb vállalkozásoknak. Díjazták többek között a Tescót, a Semmelweis Egyetemet,  a mi óvodánk pedig külön díjat kapott.

Milyen ideális körülményeket biztosít az óvoda a női dolgozók számára?

A pandémia alatt úgy segítettük kisgyermekes kollégáinkat, hogy engedélyeztük nekik az otthoni munkavégzést és online jelentkeztek be. A gyesről visszatért kollégák munkáját órakedvezménnyel támogattuk. Családias légkört igyekszünk mindig kialakítani, figyelünk arra, hogy egymás születésnapját megünnepeljük. Karácsonykor elmegyünk egy közös vacsorára, év végén pedig nevelési munkanap keretében kirándulást tartunk. Kellő figyelmet fordítunk arra, hogy a pedagógusaink folyamatosan képezzék magukat, a vírushelyzet megjelenése óta online továbbképzéseken vehettek részt. A családokkal közös programokat is szervezünk. Ezek a körülmények  alakítják a közösségi életünket úgy, hogy örömmel járnak kollégáink hozzánk. Közülük most 80 a nő és három a férfi.

Az egyik dolgozónknak hármas ikrei vannak, az ő esetében azt találtuk ki, hogy az óvoda biztosított számára egy dajkát, aki segítette a munkáját a gyereknevelésben. A pályázat során nekem vezetői kérdőívet kellett kitöltenem, dokumentumokkal kellett alátámasztanom, hogy az intézmény milyen intézkedésekkel biztosítja az egyenjogúságot, az etikai kódexet és a pedagógiai programunkat is be kellett mutatni. A díjjal járó emblémát egy évig használhatjuk bármilyen pályázás alkalmával.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább