Így folytatja 2021-ben a Fót Városi Könyvtár

by franciska

Teraszos kölcsönzés mellett, online programok megtartásával továbbra is aktív a Fót Városi Könyvtár a pandémia idején. Kőszegi Réka könyvtárvezetőt  kérdeztük, hogy milyen kilátásokkal indulnak neki 2021-nek.  

A Fót Városi Könyvtár számára nagyon jó hírrel indult az új év, mert a „Települési könyvtárak szakmai eszközfejlesztése, korszerűsítése” céljából tavaly október végén benyújtott pályázatunkra 2 941 884 forint támogatást nyertünk a Nemzeti Kulturális Alaptól. Az összegből 18 darab kiállítási paravánt fogunk vásárolni a központi és a fiókkönyvtárba. Meglévő paravánjaink már rendkívül rossz állapotban vannak, a tartópántok kilazultak, nagy súlyuknál fogva balesetveszélyt jelentenek és esztétikailag is kifogásolható az a 14 darab, ami még használható.

Továbbá beszerzünk még 20 könyvtári könyvespolcot bükk színben, díszléccel a tetején. Ezeket részben a gyermekkönyvtár, részben az új feldolgozóhelyiség berendezésére és a régi, erősen megkopott polcaink cseréjére fogjuk használni. A gyermekkönyvtárban levő asztalaink mérete nem ideális a gyerekeknek, ezért a pályázatban 8 óvodai trapézasztal beszerzését is tervezzük lekerekített éllel, változatos elrendezési lehetőséggel. Két könyvtáros munkaasztalt is ki fogunk cserélni, mert a meglévők már erősen elhasználódtak: tönkrementek az asztallábak, a fiókok. Két könyvtári fellépő és egy nagy méretű falitükör beszerzése fér még bele a keretbe.

Az önkormányzati költségvetésben biztosított tárgyi eszközkeretünkből és a minisztériumi érdekeltségnövelő támogatásból szeretnénk mosdóink berendezését is korszerűsíteni automata folyékonyszappan-adagolókkal és fali ventilátorok beépítésével.

Mint minden év elején, most is az éves zárásokon, a könyvtári statisztika és az éves beszámoló, valamint a munkaterv előkészítésén dolgozunk. Ehhez első körben be kell fejezni a tavaly beszerzett könyvek feldolgozását, át kell néznünk az állományt, és selejtezni a már elhasználódott vagy tartalmilag elavult dokumentumokat.

Programtervünket már tavaly októberben elkészítettük. Rendezvényeinket a járványhelyzettől függően tudjuk majd megtartani. Egyelőre online programokban gondolkozunk: hamarosan meghirdetjük a könyvtári farsangi jelmezversenyünket, februárban folytatódik olvasókörünk is, és Valentin napon a könyvek szerelmeseinek fogunk kedveskedni. Rendszeres könyvajánlókat írunk a művelődési ház blogjára, melyek Facebook-oldalunkon is olvashatók. Terveink közt szerepel egy online író-olvasó találkozó Böszörményi Gyulával, az év második felére pedig Kepes Andrást szeretnénk meghívni egy személyes találkozóra, de ez is erősen függ a járvány alakulásától.

A VEKOP-projekt keretében egyelőre nem tudjuk megtartani a tanórán kívüli foglalkozásokat, mert külsős oktatóink nem léphetnek be az iskolákba, a gyerekek mozgatása, osztályok összevonása pedig nem engedélyezett. Bízunk benne, hogy legkésőbb szeptemberben folytathatjuk a pályázat megvalósítását.

Egyelőre marad a novemberben megkezdett teraszos kölcsönzés szűkített nyitva tartással, mert az érvényes járványügyi rendelet értelmében a könyvtárak más módon nem látogathatók.

A teraszos kölcsönzés részletes szabályairól és programjainkról a www.fotikonyvtar.hu weboldalon és a Fót Városi Könyvtár Facebook-oldalán találnak aktuális információkat.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább