Plasztikkártya igazolja, ha valaki védetté vált a koronavírustól

by Karakai Ildikó

A védettség igazolására egy plasztikkártyát fog mindenki kapni – közölte a mai Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A védettséget akkor szerezheti meg valaki, ha már átesett a betegségen vagy megkapta az oltást.

Az ő esetükben például az este 8 óra utáni kijárási korlátozás fenntartásának nincs értelme – tette hozzá Gulyás Gergely. Azt minden egyes oltóanyagnál vizsgálják a gyártók, hogy az egyes vakcinák esetében a védettség meddig áll fenn.

Ha a veszélyeztetett korosztályt és a krónikus betegeket be tudnánk oltani, akkor távolról sem lenne olyan fenyegető a járvány, mint jelenleg. A lakosság 70%-ának nyárig történő beoltása csak az uniós beszerzésen kívüli forrásokkal biztosítható – mondta a miniszter. Ez orosz vagy kínai vakcinát jelent. Az uniós beszerzésekből összesen 8,8 millió embert lehetne beoltani – árulta el Gulyás Gergely. Az orosz vakcináról továbbra is tárgyalnak, Szijjártó Péter ma Moszkvába utazik.

Amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltás megkezdésére, addig nem számíthatunk a jelenlegi korlátozások enyhítésére – hangsúlyozta Gulyás Gergely. A kormány a jövő héten vizsgálja felül a jelenlegi intézkedéseket. 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább