2021-ben is biztosított a költségvetési egyensúly Fóton

by franciska

Egy város költségvetésének kialakításában a legfontosabb szempont az óvatos, megalapozott tervezés mellett az, hogy a büdzsé biztosítsa a feladatok ellátását, a folyamatban lévő fejlesztések megvalósítását. Nem elhanyagolható a pénzügyi likviditás megteremtése és a költségvetési egyensúly biztosítása sem. Fót Város Önkormányzatának 7 milliárd forint nagyságrendű 2021-es költségvetés-tervezete ezeknek az alapkritériumoknak igyekszik megfelelni.

2021-ben a költségvetés-tervezést befolyásolták azok a jogszabályi változások, amelyeket a COVID elleni gazdaságmentő kormányintézkedések kapcsán hoztak. A legfontosabbak a helyi adókkal kapcsolatos szabályozások. A GDP-visszaesés miatt lehet számítani az iparűzési adóbevétel jelentős visszaesésére is az idén. 2020-tól a gépjárműadókból származó bevételtől elesik a város, és ez mindenképpen mozgástércsökkenést eredményez, hiszen a kötelező feladatokat megfelelő színvonalon továbbra is el kell látni – így a fejlesztési lehetőségek szűkülnek átmenetileg.

Az önkormányzati gazdálkodást 2021-ben segíti a 2020-as, illetve az azt megelőző évekből származó maradvány. A 2020-ban elindult nagyívű fejlesztések biztosan folytatódnak. A sportcsarnok építése látványosan halad, az Egészségház fejlesztése pedig tervezési fázisban van. A 2021-es költségvetés-tervezet tartalmaz halaszthatatlan, kisebb volumenű fejlesztéseket, mint például a csapadékvíz-elvezetés, az úthálózat fejlesztése, a közlekedési csomópontok bővítése.  A költségvetés-tervezés arra irányul, hogy biztonságos legyen a gazdálkodás.

A folyamatos likviditással, a költségvetési egyensúly megtartásával, óvatos és biztonságos tervezéssel az önkormányzat és a hozzátartozó, általa felügyelt költségvetési szervek gazdálkodása biztosított 2021-ben – tudtuk meg az önkormányzattól.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább