Vörösmarty Mihályról nyílt állandó kiállítás a művelődési házban

by ktgy

A Magyar Kultúra Hetének záróeseményeként a ház névadójáról, a Szózat és a Fóti dal szerzőjéről nyílt kiállítás a Vörösmarty Művelődési Házban. Az idén 90 éves intézmény 1951-ben vette fel a reformkor legnagyobb költőjének nevét. A kiállítás 12 tablón mutatja be a költő életét és legfontosabb műveit, míg a bejárattal szemben egy nagy méretű molinó látható az alakjával és a háttérben a Szózatból vett kézírásos sorokkal.

 
A Himnusz közös eléneklése után Garas Médea, az intézmény rendezvényszervezője olvasta fel a betegsége miatt távollévő Palásti Béla szavait, melyekkel a művelődési ház igazgatója bemutatta az intézmény történetét, munkáját és személyes hitvallását. Ezután dr. Vass György polgármester mondta el gondolatait a költővel és a műveivel kapcsolatban.
A kiállítást a nemzeti színű szalag átvágásával Dr. Vass György és Garas Médea nyitották meg.
A  kiállítás rendezője, Harangozó Katalin arról beszélt, hogyan jött létre a tárlat, és ő is szót ejtett Vörösmartyról és műveiről, bővebben a Szózatról és a Fóti dalról. A kiállítás megrendezésben nagy segítségére volt dr. Kovács Ida művészettörténész és Alajberg Afrodite tervezőgrafikus, akik sajnos nem tudtak eljönni a megnyitóra. A tárlat a színházteremhez vezető lépcsők két oldalán látható, így az ünnepélyes szalagátvágás helyszíne a lépcső alja volt.
A kiállítás megnyitása után a program a színházteremben folytatódott, a Szózatot és a Fóti dalt Gerner Csaba Vörösmarty-gyűrű díjas színművész szavalta el. A Fóti Zenebarátok Kamarakórusa Csima Zsolt karmester vezetésével adott ünnepi műsort.
A meghitt hangulatú ünnepség fogadással ért véget, ez alkalmat adott a baráti beszélgetésekre.
Az ünnepség után röviden beszélgettünk Harangozó Katalinnal, a kiállítás rendezőjével. Elmondta, hogy korábban Dunakeszin munkatársa volt Palásti Bélának, aki megkereste, és felkérte a tárlat elkészítésére. Örömmel vállalta a feladatot, és nagyon kedves segítőkre talált a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az ő segítségükkel sikerült egy nagyon színvonalas, könnyen emészthető, minden korosztálynak érdekes anyagot összeállítani és installálni.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább