Veterán autók, családi akadályverseny, körhinta: ilyen volt a retró majális

by ktgy
Olyan buli volt a majális Fóton, amit még sokáig emlegetni fognak!
A programok között természetesen több volt a gyerekműsor, de például a veterán autók bemutatója minden korosztályt vonzott. Felléptek tánccsoportok, énekesek, zenekarok és láthatta a közönség az óvó nénik táncát is.
A nap egyik fénypontja a nagyszabású családi akadályverseny volt. Ezen kívül a helyszínen ugrálóvár és díszes körhinta, céllövölde és Braille-írógép bemutató is volt, de ez még közel sem a teljes kínálat felsorolása. A majális elején a város polgármestere, Vass György adta át a gyermekrajzverseny nyerteseinek a díjakat.
Bérciné Berke Szilvia, az esemény főszervezője elmondta, hogy a retró napnak az egyik legsikeresebb eseménye a családi akadályverseny volt, amin több mint 200 család vett részt. A résztvevők a játék öröméért vettek benne részt, és mindenki nagyon élvezte a feladatokat. 9 akadályt kellett leküzdeniük, mindenhol egy-egy pecsétet kaptak a teljesítményük igazolására. A legvégén az egész családot meghívták csokoládéra és limonádéra. A családok közül, akik minden akadályt teljesítettek, többen sorsolás alapján az Értéktár Bizottság ajándékaként könyvnyereményeket kaptak. A főszervező elmondta, hogy az akadályok nagyon különbözőek voltak: volt benne erőpróba, sport – ezeket a fóti és a kisalagi sportegyesületek szervezték.
A Muharay Elemér Színpadosok mesevilágba kalauzolták el a résztvevőket, a hivatal fóti jellegzetességekről kérdezte a versenyzőket, míg a Vissza A Vadonba Egyesület állomásánál kifejezetten retró játékokon kellett jól szerepelni. Bérciné Berke Szilvia elmondta, hogy ezek között volt hordón egyensúlyozás, ládarakodás, munkáskesztyű-dobálás. Volt állomása a könyvtárnak és az Értéktár Bizottságnak is. A mostani majálisra meghívták a látássérültek egyesületeit, akik különböző programokkal érzékenyítettek.
A budapesti Vakrepülés Színtársulatról egyik tagjukkal, Pál Zsolttal beszélgettünk. Mint elmondta, főként sötétben zajló darabokat játszanak – ez a színtársulat tulajdonképpen egyedülálló nem csak Magyarországon, hanem Európában is, tette hozzá. Erre a rendezvényre két programot hoztak. Az egyik az Áramszünet, amin különböző ügyességi játékokat játszanak. Minden korosztály kipróbálhatja bekötött szemmel. Ezek között van állatfelismerés, kirakó játékok – amelyek talán egyszerűek, de lekötött szemmel kicsit bonyolultabbak.
Készültek egy énekes produkcióval is, amin Máj Kriszta, a Vakrepülés Színtársulat elnöke (aki a Vakvagányok című filmben is szerepelt, annak a betétdalát énekelte) és Nagy László énekelnek, míg Pál Zsolt konferál, és a jó hangulatról gondoskodik.
A mostani majálison az önkormányzatnak is volt sátra, ahol bemutatták a város új logójával, a rózsaablakkal készült tárgyak első részét, és a programjaikat népszerűsítették.
A veterán autók felvonulásának egyik sztárja egy 1935-ös Ford Deluxe volt, melynek tulajdonosát, Pisók Zoltánt kérdeztük. Két éve van nála a korábban Amerikában felújított autó. A külseje eredeti, de belül teljesen át van alakítva – igazából egy átépített autó új motorral, futóművel. Ezzel a kocsival jelenleg Magyarországon forgalmi engedélyt nem lehet szerezni (mivel átalakított és nincs ilyen kategória), de ideiglenes próbarendszámot kaphat, és a veterán autók találkozóin is szívesen látják. Érdekessége az autónak az inas ülés, ami egy szűkebb ülés a jármű hátsó felében.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább