Újabb négy műteremmel bővül a Nemzeti Filmintézet-MAFILM telephelye

by franciska

Többször is bemutattuk már a Nemzeti Filmintézet-MAFILM fóti telephelyét, ahol számtalan magyar film mellett a közelmúltban olyan világsikereket forgattak, mint az V. Henrik (The King), a Vaják (The Witcher) és Az utolsó királyság (The Last Kingdom).

Mostani látogatásunkkor ismét Kovács Ildikót, a Nemzeti Filmintézet-MAFILM igazgatóját kérdeztük a minden idők legnagyobb állami forrásából megvalósuló stúdiófejlesztésről. Heteken belül indul a négy új műterem építése. A fóti gyártóbázis kapacitását csaknem ötszörösére növelő fejlesztés előkészítése másfél éve tart.

A kormány gazdaságvédelmi akciótervének keretében megvalósuló, kiemelt jelentőségű fejlesztés célja, hogy a Magyarországon készülő filmek növekvő stúdióigényét kielégítse és a 70-es évek óta működő fóti filmgyártó bázist megújuló energiaforrások bevonásával korszerűsítse. A fejlesztést komoly előkészítés előzte meg. Július  30-án döntött a kormány arról, hogy forrást biztosít a fejlesztési beruházáshoz. Augusztus 18-án kezdődött el a kivitelezés, amiből ugyan még nem sok látható, de jelenleg is folyik az előkészítés, a bontások már elkezdődtek. A stúdiókomplexum bővítése során négy új filmstúdió épül, ezek összesen további 10.000 négyzetméter hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi 2.670 négyzetméternyi stúdiókapacitást, így végül 12.670 négyzetméter áll majd a produkciók rendelkezésére. A négy új műteremből 2-2 összenyitható, az így keletkező 5.000 négyzetméter nagy volumenű produkciók igényeit akár párhuzamosan is ki tudja szolgálni.

Az új tartalomszolgáltatók rengeteg műsort, filmet rendelnek meg, melyeket elő kell állítani, le kell forgatni, főként a filmezés speciális igényeinek megfelelő hang- és fényszigetelt műtermekben. Magyarország az egyik legnépszerűbb forgatási helyszín Európában, nem csoda, hogy ugrásszerűen megnőtt az igény a forgatási helyszínekre, műtermekre. A sok hazai gyártású film mellé nagyon sok produkció, úgynevezett bérmunka érkezik külföldről, de az utóbbi időben már nem minden igényt tudnak kielégíteni a hazai stúdiók.”

“A jóváhagyási tervek alapján nyáron sikeresen lezárult a közbeszerzési eljárás. Jelenleg az engedélyezési fázisban van a projekt, a kivitelezési tervek egyeztetése folyik. A fő célunk természetesen az, hogy a műtermek a legjobban szolgálják a produkciók igényeit. Az építés több szakaszban valósul meg, a két műterem közel azonos időben fog elkészülni, várhatóan 2023 decemberében. Az egyik műteremkomplexumot a raktárok helyére, a másikat pedig a barakktábor mögötti területre, az autópálya mellett állítjuk fel. Reprezentatív fogadóépület is épül 40 férőhelyes vetítővel, és az új műtermek mellé a produkciók kiszolgálásához 3.000 négyzetméter irodaépülettel, három étteremépülettel, valamint 7.300 égyzetméter raktárkapacitással is bővül a telephelyünk. A 42 milliárdos beruházás keretében az új építések mellett a meglévő épületek, az energetikai rendszer, a belső út- és közműhálózat felújítására és fejlesztésére is sor kerül” – számolt be az igazgató.

A fejlesztés látványterve

Kovács Ildikó a beruházás ismertetésekor kitért a várossal kapcsolatos szempontokra is. Megnyugtató, hogy a fejlesztés nem fogja jelentősen növelni a forgalmat. „Mivel a telephelyünk közvetlenül Fót szélén van, a városon átmenő forgalmat nem befolyásolja a bővítés. Nagyon jó a kapcsolatunk az önkormányzattal, az iparűzési adónk egy részét a városnak fizetjük, amivel támogatjuk a város bevételét. A fejlesztés egyúttal új munkahelyeket teremt: arra törekszünk, hogy a karbantartói, takarítói, üzemeltetési munkákra a helybéli lakosoknak biztosítsunk új álláslehetőségeket.”

A 23 hektár területű fóti stúdiókomplexum egyedülálló adottságokkal rendelkezik, könnyen kialakítható egy középkori város szabadtéri díszletegyüttese,  kellék-, berendezés- és jelmeztára mellett a Szárnyas fejvadász 2049 vagy a Terminator: Sötét végzet forgatásához használt kültéri medencéje is világhírű. Az utóbbi a legnagyobb szabadtéri medence az európai kontinensen, a körülötte lévő tágas térnek köszönhetően akár óriási díszletekbe is bele lehet foglalni, ami jelentősen megkönnyíti a vizes, vagy részben víz alatti jelenetek felvételét.

Az átfogó fejlesztésnek köszönhetően a fóti stúdiókomplexum nemzetközi és hazai viszonylatban is meghatározó szereplője lesz a filmgyártásnak, és az üzemeltetési költségei – a korszerűsítés révén – gazdaságosabbá válnak.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább