Szeretik a fótiak a Török-tanya becsületkasszás terményeit

by franciska

A Fótinfó kollégája által készített interjút olvashatják.

A Kossuth Lajos utca 56. szám mellett elhaladva arra lettem figyelmes, hogy a ház udvarán szebbnél szebb tökök sorakoznak. A tökdekoráció becsalogatott, de senki nem volt az udvaron, amit zavarba ejtőnek éreztem, így inkább tovább álltam. Egy későbbi alkalommal hasonlóképpen jártam el, de már vettem a bátorságot, hogy becsengessek és megkérdezzem, hogy a kiállított tökök csak dekorációk, vagy vásárolni is lehet belőlük. A beszélgetésből egy interjú kerekedett  a Török- tanya háziasszonyával, Naszádi Sárával.

Önök gazdálkodók, saját maguk termelik a tököket?
A férjem tősgyökeres fóti, 42 éve él a városban. A családja mindig gazdálkodással foglalkozott. Az én családom a szomszédos XV. kerületben él, rákospalotaiak vagyunk, a szüleim szintén gazdálkodnak. Mi Fóton és környékén saját területen és bérterületen is gazdálkodunk. A férjem, Török László alapvetően szántóföldi növénytermesztéssel és kertészettel foglalkozik. Búza, kukorica, napraforgó, zab terem a földeken, a nagy fóliában a kertben pedig paprika és paradicsom. Töktermesztéssel 4 éve kezdtünk el foglalkozni, egy véletlennek köszönhetően. Rákospalotán az én családom termelt tököt, ahonnan hazavittük a selejteket, aminek a magjából valamennyi kikelt. Elhatároztam, hogy felmérem a Facebookon, hogy lenne-e igény Fóton becsületkasszás tökvásárlásra. Nagyon nyitottak voltak erre a lakosok, így kezdődött a tökárusítás nálunk.

Milyen tökfajtákat termesztenek?
Nagydobosi tököt saját magról, ami azt jelenti, hogy évek óta visszavetjük. Kanadai tököt és dísztököt. Az orange-pézsmatök és a nagydobosi nagyon finom, ehető fajták. A töktermelés szezonális, ahogy megcsípi a dér, onnantól számítjuk jónak. Mivel folyamatosan kitolódik a nyár, ezért november elsejétől kezdődik általában a tökszezon és nagyjából karácsonyig tart. A halloween-tök is nagyon népszerű. Becsületkasszás vásárlásként nagyon sokat vittek belőle, előfordult, hogy szombatonként kinyitottuk a kaput, ilyenkor bejöttek az
udvarra a vásárlóink, de az a tapasztalatunk, hogy a legjobban azt szeretik, ha kiakasztjuk a kerítésre az adagokat, a vevők pedig bedobják a postaládába az árát.

Nagy igény van erre. A COVID alatt lett fontos az érintkezésmentes vásárlás, amikor nem találkozott senkivel a vevő, csak bedobta a pénzt. A becsületkasszás vásárlás ugyanezen a sémán alapszik. A lakosok becsületesek és bedobják a termény árát. Már nemcsak Fótról jönnek hozzánk, hanem Dunakesziről, Mogyoródról is vannak vevőink. Elment a híre ennek, és megszerették a vásárlóink. Ha esetleg valakinél nincs pénz, de ki van téve a kerítésre az áru, akkor is elviheti, majd később behozza. Megbízunk a vásárlóinkban, akik meg is hálálják, nem élnek ezzel vissza. Kiírjuk, hogy azok is vihetnek belőle, akiknek nem telik rá, kisbabás családok, idősebbek. Az is előfordult már, hogy többet dobtak be a vevők pár forinttal. Oda-vissza működik a bizalom, ha jóindulattal fordulunk egymás felé.

Önöknek jutott eszébe a becsületkassza?
Amikor csak pár tök termett az elején, akkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha kitennénk a kerítésre, vajon működik-e, hogy bedobják az árát. Azt vettük észre, hogy legtöbben akkor jönnek, amikor bezárjuk a kaput, azt szeretik a vevők, ha nem kérdezgetjük őket, és nyugodtan elmolyolhatnak a szatyrok között. Nyáron ugyanígy kitesszük az 1500 Ft-os paradicsomot, paprikát, azt is kifizetik. Ha valaki jelzi, hogy nem tudja megfizetni a prémiumminőséget, akkor válogatok neki a gyengébb minőségből.

A paradicsomot, a paprikát dobozba helyezve tettük ki, nagyjából másfél kg-os kiszerelésben. Nagyon népszerű volt, szerették a lakók, folyamatosan fel kellett töltenünk, mert nagy volt a kereslet iránta. A tököt éjszakára is kint szoktuk hagyni. Úgy látom, hogy megszerették ezt a vásárlási módot azok, akik járnak hozzánk. Nyáron főzni való kukoricát is kínáltunk, csövenként 200 Ft-ért, 10 darabos csomagokat állítottunk össze, nagyon népszerű volt a kukorica is. Most a tökszezonnak a vége felé tartunk, szeretjük ezt az időszakot is.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább