Programgazdag új évet ígér a Vörösmarty Művelődési Ház vezetője

by ktgy

A VMH 1932 óta Fót kulturális központja. A Szalkai Jenő által tervezett épület 1951-ben vette fel a reformkor legnagyobb költőjének nevét. A Fóti Közművelődési és Közgyűjteményi Központ tagintézményeként működő  VMH-t évek óta Palásti Béla vezeti. Őt kérdeztük arról, hogyan értékeli 2022-t, és mire készülnek az idén. 

Az adventi programok idején zsúfolásig megtelt a ház. Hogyan értékeli az év végi rendezvényt?

Az adventi nagyon jól sikerült programsorozat volt. Országosan sok közintézmény, amely kultúrával, színházzal foglalkozik, bezárt, de hála Istennek a mi művelődési házunk folyamatosan működött. Energetikailag elég jó helyzetben vagyunk – nem csak a szigetelések, az ablakok jók, hanem a fűtési rendszer is szabályozható, és természetesen a világítás is szinte a legoptimálisabb, mert LED- fényforrás van minden teremben.

 

Hogy sikerült elérni, hogy a programok jó része ingyenes volt?

Az önkormányzat segítségével.  A lakosságra elég nagy teher hárult az energiaárak változása miatt, így ez nagy figyelmesség a város részéről. A műsorok, programok nagyon népszerűek voltak, gyakran alig tudtunk már helyet biztosítani az érdeklődőknek.

Minden korosztálynak rendeztünk programokat, sikeresen. Az óvodakerti adventi eseményeket – a karácsony előtti várakozásnak megfelelően – mérsékeltebb hangulatban tartottuk meg.  A gyertyagyújtások mellé a kis műsort az egyházak művészeti csoportjai adták, akiknek köszönjük az együttműködést. A hétvégi gyertyagyújtásokon 80-100 ember vett részt, a négy egyházi közösség egy-egy hétvégét vállalt. Az adventnek van egy sajátos hangulata, ez egy meghittebb időszak karácsony előtt. Ezt az idén igazán mélyen megéltük.

Az idei év sok intézménynél nagyon nehéz lesz a megemelkedett energiaszámlák miatt. Önöknél mi várható?

Nálunk nem igazán változnak az energiaköltségek. A korábbi felújításnak köszönhetően az egész épület energiatakarékos. Amikor elromlik valami a házban, azt már egy modernebb, energiatakarékosabb eszközre cseréljük, ennek köszönhetően eloszlanak, sőt, hosszabb távon csökkennek a költségeink. A művelődési  ház gázfelhasználását naponta figyeljük, ez alig több egy családi házénál. Örülünk ennek, mert nyitva tarthatunk, és így tudunk helyet adni délutánonként a zeneiskolának is az oktatásukhoz. A népművészeti iskolának táncteremproblémája volt, őket is befogadtuk.

Milyen változások vannak az új évben?

Mivel Fóton több mint  húszezren laknak, a törvényi kötelezettségének eleget téve az önkormányzat a városi könyvtárat önálló intézménnyé szervezte, amely önálló vezetéssel fog működni. A művelődési ház és a múzeumok maradtak együtt.

Mi sok változást nem tervezünk, csak sok programot. A költségvetésben egy sor szolgáltatást terveztünk, amit az év végén megszavazott a bizottság, és az önkormányzat az egyik utolsó tavalyi ülésén el is fogadott, tehát folyamatosan dolgozhatunk. Látszik már a februári, márciusi programunk is. Legalább fél évre előre tudunk így tervezni.

Megtartottuk a kapcsolatrendszerünket, így változatos befogadó színházi eseményeket tudunk kínálni a fótiaknak. Benne maradtunk a Déryné, a Szeretlek Magyarország és a Petőfi 200 programban. Ha ezekbe az országos sorozatokba bekapcsolódik egy intézmény, sokkal olcsóbban, sőt, gyakran ingyen kap előadásokat, nívós eseményeket. Ez azért is fontos, mert a költségvetésben a színházi programok egy részét ki tudja váltani, így több előadást tudunk kínálni a lakosságnak. Ezek a programok zömmel regisztrációs jegyért láthatók.

Nagyon sok a gyerekprogram a művelődési házban. Ez a tendencia jövőre is megmarad?

Kiemelten fontosnak tartottuk a felnövekvő generációnak, a kisiskolásoknak, az óvodásoknak szóló gyerekszínházi előadások, koncertek rendszeres kínálatát. A felnőtt programoknál is törekszünk a változatos, minden műfajból merített ajánlásokra. Fenntartjuk a nyugdíjas kedvezményeket, melyekkel szép számú idősebb vendégünket segítünk hozzá a nívós előadásokhoz. Ezeken kívül vannak saját és befogadott szakköreink, baba-mama klub, kórus- és táncpróbák délelőtt és délután is, így egész nap szinte órára kihasználtak a helységeink.

Büszkén mondhatom, hogy aktív szereplői vagyunk a városi programoknak is. A már említett adventi gyertyagyújtásokon kívül több rendezvény szervezésében is részt vállalunk.  Segítjük a városi nagy rendezvények, ünnepségek, megemlékezések létrejöttét,  de segítünk a minket megkereső civil szervezeteknek is a programjaik szervezésében.

Három éve Minősített Közművelődési Intézmény Címet kaptak. Ez most lejár. Újra megpályázzák?

Ezt három évre kaptuk, és idén szeretnénk újra megszerezni. Ráadásul idén már öt évre lehet elnyerni a címet. Erre pályázni kell, ezt meg is tesszük. Ez talán presztízs is, mivel anyagi juttatással nem jár, de elismeri a munkánk minőségét szakmai berkekben, de városi szinten is. Ez fontos visszajelzés a fenntartó önkormányzatnak, önmagunknak is, annak a kollektívának, akikkel naponta jó hangulatban, eredményesen,  a városban élők igényeit előtérbe helyezve tevékenykedünk. Tudni kell, hogy Pest megye 187 településén nem sok intézmény mondhatja el magáról, hogy minősítést szerzett. Járási körzetben csak mi kaptuk meg ezt az elismerést, a megyében, ha jól tudom, négy vagy öt további intézmény büszkélkedhet vele. Az oklevelet a miniszter vagy az államtitkár adja át a magyar kultúra napján.

Milyen programok lesznek a közeljövőben?

A magyar kultúra hetére készülünk. A magyar kultúra napját január 22-én, a Himnusz születésnapján tartjuk minden évben. Az Országgyűlés döntése alapján 1989 óta hivatalos állami emléknap. Az évforduló, az emlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Kölcsey Ferenc 200 éve ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Intézményünk névadója, Vörösmarty Mihály Szózatát – mondhatjuk második nemzeti himnuszunkat – 180 éve Egressy Béni zenéjével mutatta be a Nemzeti Színház. Ennek tiszteletére állandó Vörösmarty kiállítást nyitunk. Az előtérben 12 nagyméretű tablón mutatjuk be az életét, munkásságát. Ez turisztikailag is fontos anyag, amelyet nagy hozzáértéssel muzeológusok állítottak össze, kiemelném dr. Kovács Ida gondos munkáját. A megnyitó a magyar kultúra napján, január 22-én, vasárnap 18 órakor lesz a magyar kultúra hete rendezvény zárásaként.

Hagyományőrzés tekintetében nagyon fontos nekünk a népdal és a népi kultúra. Harmadszorra rendezzük idén a Csácsogó madárka népdaléneklési versenyt az iskolásoknak. Ötvenen jelentkeztek rá, az ország távolabbi pontjairól is érkeznek versenyzők.

A Petőfi 200-hoz kapcsolódóan a Versszínház keretén belül Turek Miklós előadását láthatják a középiskolások.

Január 21-én a hagyományőrzésre is figyelve a Cimbaliband regisztrációs jegyes koncertje lesz, míg 20-án, pénteken a Mágnás Miska című operettet nézhetik meg az erre jegyet váltó érdeklődők. Az ötvenes években a Kisalagi Színjátszókör is színpadra vitte ezt a művet. Kisalagon akkoriban volt kórus, már megvolt a focicsapat, és színjátszó csoport is működött. Van olyan idős fóti ember, aki látta az akkori előadást, és azt ígérte: megnézi a mostanit is nálunk.

Februárban jönnek a farsangi programok játszóházzal, gyerekműsorral. Szinte az összes belépőt elvitték. Folytatódik a bérletes gyerekszínházi előadássorozatunk: koncerttel, színházzal, táncházzal az óvodásoknak, a kisiskolásoknak.

Lesz Dumaszínház, újra lesznek felnőtteknek színházi előadások és koncertek.

Sok programunk van, a minőség a fontos számunkra. Igyekszünk sokszínű, változatos műsort összeállítani, hogy mindenki megtalálja a neki tetszőt, ellátogasson hozzánk, és feltöltődve, jó érzéssel és nagyszerű kulturális élménnyel térjen haza.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább