Ökumenikus imahét kezdődött Fóton

by franciska

Dr. Cserhátiné Szabó Izabellát, a Fóti Evangélikus Gyülekezet lelkészét kérdeztük az eseményről. 

A keresztény egyházak világszerte közös imahetét évről évre január 18-25. között tartják. Az imahétnek régi tradíciója van, már az 1800-as évek közepén megalakult egy olyan evangéliumi közösség – evangéliumi Aliansznak nevezték Londonban -, akik bevezették a Krisztus-hívők egységéért. Ez a mozgalom teljesedett ki.

Fóton mióta tartják meg ezt az egyházi eseményt?

Az én elődöm, Bohus Imre bácsi szolgálatának teljes idejében megrendezték. Ő harminckét évig volt lelkész, én pedig már huszonöt éve. Imre bácsi elődje kezdte el a katolikus közösség plébánosával ennek a megszervezését. Jóval több, mint ötven éve tartjuk meg az imaheti alkalmakat.

Hogyan zajlik pontosan az imahét?

Az volt eddig a gyakorlat, hogy Fót mind az öt templomában (két református, egy katolikus, egy baptista, egy evangélista) tartunk egy-egy alkalmat, öt napon keresztül. Korábban olyan beosztással szerveztük ezt meg, hogy egyetlen lelkipásztor sem a saját templomában prédikált, hanem másik felekezetében.

A koronavírus-járvány miatt a református és a baptista közösség csak online működik. Most azt láttuk jónak, hogy egy este leszünk együtt a katolikus templomban. Ők ugyanis nem zártak be és ez a legnagyobb templom a városban, ahol biztonságban lehetünk együtt. Január 21-én este 6 órától tartunk közös istentiszteletet. Minden második padsorban lehet csak ülni, betartva a másfél méteres biztonsági távolságot és természetesen maszkot viselve. Úgy osztottuk be az istentisztelet rendjét, hogy mindannyiunknak lesz szerepe.

Az istentisztelet tervezett menete:

Köszöntés, kezdő imádság:  Sebők Sándor atya

Zsoltárolvasás, Zsolt 103, 1-14: Filemon Zsolt, baptista lelkipásztor

Könyörgés, imaheti füzet 16. oldala szerint: Mezei Tibor lelkész, Fót-Kisalag Református Egyházközség

Igeolvasás, igehirdetés: dr. Cserhátiné Szabó Izabella lelkésznő, Fóti Evangélikus Gyülekezet

Záró imádság: Sebestyén Győző lelkész, Fót-Központi Református Gyülekezet

Az ökumenikus imahét mottója:

„Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek” (Jn 15,5–9).

Az esemény YouTube-on is követhető, ITT.

 

 

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább