Nem csak a fótiak szeretik a város artézi kútját

by franciska

Egy átlagos júliusi hétköznapon Fót talán leglátogatottabb, legnépszerűbb köztere nem feltétlenül a város főtere, hanem a Kossuth-Eötvös utca sarkán lévő artézi kút.

Nemcsak a kúttal szemben csőjavítást végző munkások töltik meg itt a poharaikat: folyamatosan érkeznek a helyi és a környékbéli lakosok is, hogy palackok tucatjaiban hazavigyék a kiváló fóti vizet. Vajon mi lehet a titka a kút népszerűségének?

Borbély Emma és Katona M. István Dunakesziről járnak rendszeresen a fóti vízért, közel  30 éve. Havonta kétszer töltik meg autójuk csomagtartóját körülbelül 50 liternyi vízzel. Náluk a másfél literes műanyag flakonoknak nagy értékük van, többször használják fel őket, hiszen ezekbe csapolják az artézi vizet. Nemcsak a négy fős család felejtette már el, hogy milyen a csapvíz íze, hanem kedvenc háziállataik is, hiszen ők is ezt a vizet szeretik már. Kutyusuk nem hajlandó mást meginni, mint a fóti vizet –  meséli mosolyogva Emma, aki férjével a Covid-járvány miatt most is szájmaszkot visel. Ők úgy érzik, hogy ennek a víznek a jótékony hatása miatt egészségesek. Azt mondják, szeretik a vas ízét is –  úgy tudják, ez attól van, hogy az átlagnál magasabb az artézi víz vastartalma.

A házaspár nagyon örül annak, hogy bármikor hozzáférhet ingyen a vízhez, s hogy az kifogyhatatlan. Szerencsére a kút télen sem fagy be. Ők általában fél órát töltenek az edényeik megtöltésével minden alkalommal. Egy dolgot hiányolnak csak, hogy nincsenek kitéve a hivatalos adatok a víz összetételéről. Ezt szívesen olvasnák a kút információs tábláján. Régen kint volt ez az információ, de miután felújították a kutat, már nem került vissza.

Ceglédiné Baksza Magdolna és férje szintén rendszeres csapolója a kútnak. Őrbottyánon élnek, és minden alkalommal, mikor Fóton átutaznak, előkerül a négy darab 5 literes kanna.  Ők is úgy tudják, hogy magas a víz vastartalma.

Thalmeiner Gergő fóti lakos a szomszéd utcából jár autóval, hetente kétszer. Az egész család ezt az artézi vizet issza náluk, a levest és a teát is ebből készítik. Így volt ez már gyerekkorában is. Egy alkalommal 20-30 litert visz belőle haza. Ő már nagyon rafinált vízszállító: tudja, hogy milyen időpontokban nem érdemes a kúthoz menni, amikor biztosan hosszasan kell várakozni. Vasárnap a mise után biztosan nagyon sokan megkörnyékezik a kutat, mert sokan járnak a város környékéről is a híres fóti templomba.

Természetesen vannak kételkedők is, akik nem hisznek a víz jótékony hatásában. A szemközti szépségszalonban dolgozó fodrász hölgy szerint csak azért ilyen népszerű a kút, mert ingyen lehet  fogyasztani a vizét. Többször volt tanúja egy-egy csetepaténak, amikor a kútnál felgyűlt tömegben többen elvesztették a türelmüket, s bizony ölre mentek a vízért. Ő inkább ásványvizet iszik, mert pontosan senki sem tudja az artézi víz összetételét.

A vizet én is teszteltem. Az íze finom, nem éreztem rajta különösen a magas vastartalmat, élveztem viszont a frissességét.  A kút és környezete egyébként rendezett, az információs tábláról elolvashatjuk, hogy 1996-ban a Fóti Polgári Kör kezdeményezésére a Fóti Városszépítő Egyesület is részt vett az artézi kút műtárggyá alakításában. Az építész, a festőművész és az adományozók névsora mellett szívesen olvasnánk adatokat a víz minőségéről, alkotóelemeinek százalékáról is.

Szokott-e Ön is vizet hazavinni a fóti artézi kútról?

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább