Mi a helyzet most a fóti boltokban?

by Karakai Ildikó

A veszélyhelyzet komoly nyomot hagyott a boltokon is. Először az őrült felvásárlás és nyomában az esetenkénti áruhiány volt a jellemző, aztán – nyilván ezen felbuzdulva – a drágítás. Legalábbis egy sor helyen a fővárosban és vidéken egyaránt. Kollégáink körülnéztek a fóti boltokban, hogy megtudják: most nálunk mi a helyzet.

Mindegyik kisbolt, ahova betértek, ötöst kap biztonságból. Minden eladó maszkot viselt, egyszerre legfeljebb három vásárlót engedtek be. A kiszolgálás kedves és udvarias volt, ez alól nem akadt kivétel – legalábbis csütörtökön délután 3 és 4 között.

Panaszra az árak tekintetében sem volt ok. Ami például a kenyeret illeti, mindenhol volt bőséggel. A Lani Pékség 350 forintért kínált egy kiló házi fehér kenyeret, a Dózsa György utcai 320-ért.

A Somlyó sütödében 359 forint volt a kovászos kenyér kilója, itt felirat figyelmeztette a vásárlókat arra, hogy a liszt árát országosan emelni fogják, így a péksütemények is drágulnak. Ugyanitt a másfél százalékos Mizo tejet 330, az ugyanekkora zsírtartalmú Fitt tejet 299 forintért adták.

Ami a húsokat és húskészítményeket illeti, a Kiss-Böllér Kft-nél a máshol szokásosnál drágábban mérték a csirkemellet: 1730 forintért. Igaz, a Liszkai hús- és hentesáru boltban még ennyiért sem volt készleten belőle éppen semennyi, mint ahogy más csirkehús sem. A Kiss-Böllér a csirkecombot 820, a sertéscombot 1790, a disznósajtot 2900, a csécsi szalonnát 2200 forintért kínálta kilónként.

Kollégáink a zöldségfrontot sem hagyták feltáratlanul. A Dózsa György utca és Bocskai utca sarkán a burgonya 398 forintba került, a Kossuth utcai buszmegállónál  300-ba, míg a Kossuth Lajos utca 57 alatti zöldség-gyümölcsben mindössze 266-ba, igaz, hálós zsákban.

A vöröshagyma az első helyen 498, a másodikon 400 forint volt, míg a harmadikon 321, itt szintén a zsákos verzióról van szó. Az alma 598, 498, illetve 298 forint volt. A paradicsomot, paprikát szinte egy áron kínálták a Dózsa György – Bocskai sarkon és a buszmegállónál: 1190, illetve 1200 forintért vehettük meg kilóját.

Ami a felvásárlási láz nélküli, normál drágulást illeti, a Központi Statisztikai Hivatal szerint az élelmiszerek esetében másfél százalékos volt januárról februárra. Ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,6, a párizsi, a kolbász 4,6, a szalámi, a szárazkolbász és a sonka 2,6, a csokoládé, a kakaó 2,4, a tej 2,3%-kal került többe februárban, mint januárban.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább