Megint kicsit szebb lett a Nyugati!

by Szandra

2020 tavaszán kezdődött meg a 145 éves, évi 18 millió ember által használt Nyugati pályaudvar felújítása. A munkálatok még évekig tartanak, de most egy újabb megújult részt adtak át az utasforgalomnak. A megszépült Márványcsarnokot és Ceglédi folyosót.

Az Örökségvédelmi Hatósággal egyeztetve a Márványcsarnok tetőszerkezetét, a patinázott fémlemezfedést, a díszműbádogos munkákat felújították, a padló kőburkolatát és az alsóprofilos deszkázatot lecserélték. A kőlábazatot, a bazilikális üvegfalat és a vágányok felőli oldalon a felső üveges sávot felújították, a külső téglafelületet pedig javították. Megtörtént az acél öntvényelemek és tartószerkezet felületkezelése és javítása, a belső falfelületek vakolása és festése, a világítás felújítása. Kialakították a csatornafűtést és a villámvédelmet.

Mostantól új utastájékoztató monitorok segítik a várakozókat és 8 újabb jegykiadó automatát is felszereltek a Márványteremben.

 

 

A körútról a 14-17. vágányhoz vezető Ceglédi folyosón szintén felújították a kőlábazatot és az acél szerkezetű homlokzati üvegfalat, valamint lezajlott az acél tartószerkezet és az öntvényelemek szükséges javítása, felületkezelése, a téglafelület javítása, valamint az oldalfali világítás felújítása.

 

A 10-13. vágányok alatti keresztaluljáróhoz vezető lépcső megújult, de az aluljáró felújítása csak jövőre várható. Az itt található használaton kívüli liftet még az idén elbontják, és helyére új, nagyobb kapacitású akadálymentesítést szolgáló felvonó beépítése várható.

A belföldi és nemzetközi pénztárak csarnokán még dolgoznak.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább