Lovas polgárőrök Fóton

by franciska

Apa és lánya lóháton vonulnak Fót utcáin, Fót határában, hogy segítséget nyújtsanak a bajba jutott állatoknak, hogy megvédjék a várost az illegális szemétlerakóktól vagy csak azért, hogy nagyobb biztonságban érezzük magunkat, hiszen a feltűnésük is jó érzéssel tölt el minket. Lovas polgárőrök, akik szabadidejükben közszolgálatot végeznek. Köszönjük Lehoczki Sándor és Lehoczki Adrienn!

Hogyan lettek polgárőrök, mi volt a motivációjuk?

Több, mint 3 éve polgárőrködünk. Teljesen véletlenül alakult így. Egy régi polgárőr barátommal beszélgettünk, s jött hirtelen az ötlet, hogy mi lenne, ha a lányommal beállnánk lovas polgárőrnek.  Nagyon jó ötletnek tartotta, felhívta a polgárőrség elnökét, aki támogatott minket.  Beléptünk a polgárőrségbe, s letettük a kötelező vizsgát, így lettünk a Fóti Közhasznú Polgárőr Egyesület hivatalos tagjai. Ezután beiratkoztunk egy hivatalos lovas tanfolyamra, mert van a polgárőrségnek lovas tagozata, ahol képzések vannak. Vizsgát tettünk, először portyát, utána járőr 1-es vizsgát. Mi alapítottuk meg Fóton a lovas polgárőrséget, rajtunk kívül még egy lovas polgárőr van. Fót polgárőrség szempontjából nagyon szerencsés. Kerékpáros és siklóernyős polgárőrök is szolgálnak. Huszonhatan vagyunk aktív polgárőrök. Nálunk ez tényleg nagyon jól működik.

Mi az a speciális feladat, amit a lovas polgárőrök tudnak csak elvégezni?

A megközelíthetetlen területeket is tudjuk ellenőrizni, ahol nem lehet bejutni személyautóval vagy kis terepjáróval, mi be tudunk menni a lovakkal. Érthetetlen, hogy milyen eldugott helyekre visznek emberek villanybojlert. Néha még lóval sem egyszerű ezeket a helyeket megközelíteni. Hirtelen belebotlunk egy rakás villanybojler kupacba, ami mondhatni a semmiből nőtt ki. Egyszerűen nagyon szomorú, de így van.

Fótnak melyik környéke az, ami nagyobb felügyeletet igényel?

Nem lehet kiválasztani egy területet, sajnos egyformán fertőzött az egész város. Rengeteg a baj a szemétkihordással. Bármerre elindulunk a határban, biztosan találunk szemetet.

Ez a legnagyobb probléma?

Igen, az illegális szemétlerakás óriási gond. A másik nagy probléma, hogy a városból nagyon sok kutyás gazdi költözik ide, akik ugyanolyan nagy problémát tudnak okozni, mint a szemetelők. Nagyon sok gazdának van területe művelés alatt, amely úgy néz ki, mint egy gazos szántóföld, de azt kaszálják, kiszárítják a növényt, s abból lesz a széna. Nagyon sok ilyen terület van, s ha a kutyások kimennek a területre, a kutya elkezd ürgét hajszolni, szétkapar mindent. A lovakkal is csak lépésben tudunk menni a réten, mert a fű alatt nem látjuk, hogy hol van kutyakaparás. Ez ránk nézve is nagyon veszélyes, mert a lovaink belelépnek, s kitörhet a lábuk. A kutyák szabadon engedése nagy gond. Nekünk nagyon komoly lovas balesetünk volt, amikor a lányom lovát megtépte egy harci kutya. Országos napilapokban is cikkeztek erről, nagy hír lett belőle. Egy szabadon engedett kutya, akit még nem ismert a gazdája, megtámadta a lovainkat, amelynek az lett a következménye, hogy Adri lányom lova komoly sérülést szerzett a nyakán, állatorvos varrta össze a sebet. Nem baj, hogy ekkora publicitása lett a hírnek. Fontos, hogy lássák a kutyások, hogy milyen nagy bajt lehet abból, hogy nem pórázon tartják a kutyáikat. Ennek ellenére napi szinten találkozunk velük úgy, hogy szabadon engedik a kutyákat, pedig határozottan kérjük őket, hogy  pórázon vezessék. Ez veszélyes lehet a gyerekekre is, akiket szintén megtámadhatnak. Sajnos ezt nem veszik komolyan, pedig közterületen csak pórázon vihet ki kutyát a gazdája. Ez a szabály. 

Milyen gyakran járnak ki terepre?

Időjárás függő. Amikor sokáig van világos, akkor délután járunk ki vagy hétvégén. Egy héten háromszor vagyunk szolgálatban. Az éves szolgálat 400 óra / fő.  Van amikor az egész városon körbemegyünk lóháton, ez körülbelül 4 órát vesz igénybe.

Mennyire ismerik önöket Fóton?

Azt hiszem, hogy egyre jobban. Különböző dolgokkal keresnek meg minket. Előfordul, hogy azért hívnak, mert a szomszéd hangosan flexel hétvégén. Egy alkalommal azzal kerestek meg, hogy egy őzsuta beszorult egy bokorba, mert felszállt egy hőlégballon s megriasztotta az őzeket. Lóra pattantunk, megkerestük, s segítettünk visszaterelni a megriadt állatot. Megkerestek azzal is, hogy egy kis malactetemet kisodort a víz az útra, érthetetlen volt hogyan került oda. Sokan szeretik, hogy járőrözünk. A gazdák szerint az az előnyünk, hogy bármikor felbukkanhatunk bárhol. Szerintük ennek visszatartó ereje van. Van a közelben egy tőzeges talajú terület, amit teljesen széttúrtak a hobby terepjárósok meg quadosok. Párszor odamentünk, megkértük őket, hogy ezt ne csinálják, s nem is jöttek többször. Előfordul, hogy a rendőrökkel együtt megyünk ki szolgálatba.

A napokban mondta egy gazdálkodó, hogy már nem tudja lehozni a birkáit a vasúti sínek túloldalára, mert annyi sok kutyás van és kiránduló, hogy nem bírja leterelni a csordát. Ilyen szinten nagyon nagy a baj.  Pestről jönnek sokan, leparkolnak a Mol-benzinkútnál, s elindulnak gyalog a mező irányába. A COVID alatt is jellemző volt, ide jöttek kutyát sétáltatni.

Adriennt nem volt nehéz rávenni, hogy ilyen fiatalon polgárőr legyen?

Egyáltalán nem, az első perctől velem van. Nagyon lelkes volt végig, a képzésen is. Nagyon szereti ezt a tevékenységet, szívesen jön velem. Persze ő kicsit érettebb, mint a mostani húszévesek. A lányomnak korábban volt lova, mint nekem. Jókai Mór mondta, hogy „lóvá tesz az ember, s emberré a ló!” Ez tényleg igaz. Nagyon sokat ad a ló az embernek.

A polgárőség önöknek munka vagy hobby?

Mi ezt szeretettel csináljuk. Ez a mi hobbynk, amit szolgálatban végzünk. Ez szerencsés dolog. Ez a közszolgálat öröm számunkra.

Mi lenne a megoldás a kutyasétáltatás és illegális szemétlerakás problémáinak megoldására?

Azt gondolom, hogy a lakossági fórumok és a nyilvánosság nagyon sokat segíthet. Fóton két komoly kutyasuli van, velük jó viszonyba kerültünk. Velük szeretnénk összedolgozni, hogy egy lakossági fórumon megbeszéljük, hogy miért fontos, hogy pórázzal sétáltassák a gazdik a kutyájukat.  Ha szemetet találunk valahol a városban mindig kiposztojuk a lakossági fórumon. A nyilvánosságnak van igazából visszatartó ereje. Ha nyilvánosság előtt mutatjuk meg, hogy miért csinál valaki ilyet, az nagyobb büntetés, mint amikor csak a rendőr bírságol meg személyesen valakit.

Mi a tapasztalatuk, a helyiek vagy inkább a környékbeliek szemetelnek?

Főleg a környékbeliek. Többször előfordult, hogy Dunakesziről autóval érkeztek emberek, akik arra vállalkoztak, hogy pénzért elszállítják a portákról a szemetet. Sajnos a legtöbbjük nem a szemétlerakóba vitte a szemetet, hanem ide Fótra a mezőre. Tisztességes állampolgárok felismerték a helyzetet, leadták a rendszámot nekünk, s azonnal hívtuk a rendőröket. Ilyen összefogással lehet eredményesen megtalálni az elkövetőket. Csökkennek a szemétlerakásos esetek, de még mindig sok van sajnos.

Mi lesz az illegális szeméttel, hova kerül?

Vannak emberek, akik helytelen cselekedetért közérdekű munkaítélet büntetést kapnak 50, 100 vagy akár 200 órában. Az ő tevékenységüket a polgárőrség vezényli le. Nálunk Acél Sándor, a főnökünk koordinálja őket. Szerintem ő a világ legjobb polgárőre, előbb-utóbb szentté avatják. Ezek az emberek szedik össze a szemetet saját autójukkal, s viszik a Közhasznú Kft-be.

Van egy nagyon jól működő alkalmazás is: a hulladekvadasz.hu. A lefotózott illegális szemetet az alkalmazás a telefon pozíciója alapján helyileg beazonosítja, s azonnal felkerül egy központi portálra. Ez zseniálisan működik.

Miért tartja fontosnak a polgárőrök munkáját?

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább