Könyveket is vihetnek magukkal a fóti vasútállomásról!

by franciska

Akik vonattal közlekednek  és utazásaik alkalmával jegyet is vásárolnak a fóti  vasútállomás épületében, azok felfedezhették, hogy a nyári hónapok alatt könyvek válogatásával is elüthették a várakozás unalmas perceit.

 

A vonatállomás beltéri könyvszekrényét a vasúti dolgozók állították, a könyvtár munkatársai rendszeresen vittek már a lakossági adományokból az állomás könyvespolcára is, ahonnan ingyen elvihetők a könyvek. De bárki fel is töltheti a polcokat az otthon már feleslegessé vált irodalommal.

A Fóti Városszépítő Egyesület civil összefogással a város több pontján is helyezett ki korábban kültéri szekrényeket, például a vonatállomáshoz közel is van egy kültéri szekrényük, illetve a Vörösmarty téren és a Kisalagi Sportpálya buszmegállójában, de beltéri szekrények is kihelyezésre kerültek, többek közt a művelődési házba, illetve az egészségügyi központ laboratóriumi szintjén.

A Fót Városi Könyvtár mindkét épületében van egy-egy könyvespolc ingyen elvihető könyvekkel.  A központi könyvtár bejárata előtti asztalokon is folyamatosan cserélik a szabadon elvihető könyveket.

„Szeretik, válogatják az emberek ezeket a könyveket, a bejárat előtti asztalokról és a KönyvFordulós kültéri szekrényekből éjjel-nappal elvihetőek. A könyvtár zárásakor, 18 óra után is szokták nézegetni  a választékot. Sok könyvet hoznak hagyatékként is a lakosok, többet, mint amennyit elvisznek. Raktározási problémánk folyamatos. Bútorpályázaton nyertünk új bútorokat, a lecserélt régi polcokat el kellett helyeznünk  a raktárban, amíg selejtezésre nem kerülnek és a helyhiányt növeli az is, hogy a Könyvtári Szolgáltató Rendszer ajánlásainak megfelelően az új polcok valamennyivel alacsonyabbak és keskenyebbek, emiatt a könyvtári állomány egy részét ki kellett vinnünk a raktárba. Elsősorban a leltározott könyvállományunk megtartása a cél, emiatt a lakosok által megállíthatatlanul érkező könyvek tárolása lassan megoldhatatlanná válik. Egyre nehezebben férünk el, a könyvtár épületét már kinőttük. Folyamatos fejtörést okoz, hogyan férjünk el a raktárokban, hogy ne kelljen kidobni a régi, de pótolhatatlan könyveinket sem, de elkerülhetetlen valamilyen mértékű állományapasztás a helyhiány miatt. Elsősorban az elavult ismeretterjesztő irodalmat selejtezzük le, de kénytelenek voltunk a szépirodalomból is válogatni selejtezésre, ami számomra azért nagyon megterhelő feladat, mert óriási hibának tartom könyvborító alapján kidobálni a könyveket és folyamatos konfliktusban vagyok magammal, amikor a kopott borító, foltos lapok fölött kell ítéletet hozni. A lakosok által hozott könyvek tárolására emiatt egyre korlátozottabbak a lehetőségeink, igyekszünk azonnal átválogatni és a beltéri és kültéri könyvszekrényekben elérhetővé tenni mindenkinek, de a kültéri szekrények folyamatos feltöltése meghaladja a lehetőségeinket, igyekszünk mindenkit arra buzdítani, ha van hely a KönyvFordulós kültéri szekrényekben, oda vigyék az adományokat. Érdemes körülnézni a Dózsa György úti épületünknél a bejárat melletti asztalokon. Jelenleg ingyenes tankönyvbörzét tartunk. Mindenféle korosztálynak, mindenféle tantárgy, nyelvkönyvek is vannak a választékban. ”- mondta el portálunknak Kőszegi Réka, a Fóti Városi Könyvtár vezetője.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább