Könyvbemutatót tartottak a Károlyi-kastélyban

by franciska

 

A Fóti Károlyiak Alapítvány szervezésében tartották meg október 15-én a Soha nem adjuk fel című könyv bemutatóját a fóti Károlyi-kastély Erzsébet-termében. A Gróf Károlyi László életútját bemutató interjúkötet az Erdélyi Szalon Könyvkiadó gondozásában jelent meg a gróf 90. születésnapja alkalmából.  

 

A Károlyi-kastély elegáns termében az interjúkötet készítőjével, Nyizsnyánszki Anna Eszterrel Kovács Attila Zoltán irodalomtörténész, az Erdélyi Szalon Kiadó vezetője beszélgetett. A 16 fejezetből álló kötet történelmi tablókép, amely gróf Károlyi László személyes élettörténetét meséli el.

„A gróf úr nagyon sok történetet mesélt, szórakoztató vadásztörténeteket, mindenféle sztorikat arról, hogy mi történt vele korábban. Egyszer megkérdeztem tőle, hogy miért nem írja le őket? Erre azt válaszolta, hogy a családjában sokan írtak már memoárokat, de neki erre sosem volt ideje” – kezdte a beszélgetést a kötet szerkesztője. Nyizsnyánszki Anna egy évig készítette az interjúkat heti rendszerességgel, gróf Károlyi Lászlóval fotóalbumok lapozgatása közben tette fel kérdéseit a gyerekkorról, a fóti vadászatokról, a történelmi nagyságú elődökről, az 50 évig tartó emigrációról és a hazatérésről. A szerkesztő szerint gróf Károlyi László életútja azért különleges, mert gyerekként hagyta el szüleit, Magyarországot, s kezdte el 13 évesen emigrációs történetét, amelyre kalandként tekintett, nem a tragédiákra és a veszteségekre összpontosított.

Borkai Zsolt, gitáros dalnok énekelt az eseményen

A 13 évesen Dél-Amerikába érkezett ifjú Károlyi László több mint egy évig dolgozott építkezéseken, Peruban pedig kávéültetvényesként élt az őserdőben. A gróf soha nem adta fel, a semmiből ültetvénye lett Peruban, nyelveket tanult, később pedig beutazta az egész világot. Hazatérése óta az egykori Károlyi-vagyon megmentéséért küzd, vállalta a politikai csatározásokat is, hogy a családi vagyont nemzetének hagyhassa örökül.

A könyvbemutatón Dr. Vass György polgármester is részt vett.

Izgalmas, fordulatokban gazdag életutat olvashat végig az, aki elolvassa a gróf Károlyi Lászlóval készített interjúkötetet.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább