Kinyittották a szertárat a fóti önkéntes tűzoltók

by ktgy
Ellátogattunk a Fóti Aqua Önkéntes Tűzoltó Egyesület által szervezett nyílt napra, ahol sok lelkes gyermeket és felnőttet láttunk. Megcsodálták az eszközöket és amit lehetett, ki is próbáltak. Benedek Csabával, az egyesület alelnökével beszélgettünk.
Gyakran tartanak nyílt napokat, ugye?
  • Igyekszünk megragadni minden alkalmat, akár gyereknap, akár más esemény – óvodákba, iskolákba szoktunk menni. A mostani Nyitott szertár programot a katasztrófavédelem minden évben meghirdeti, és ehhez csatlakoztunk.
A gyerekek körében korábban a tűzoltó izgalmas munkának látszott, még József Attila is írt erről az Altató című versében. Most mennyire népszerű a szakma?
  • Azt gondolom, hogy az az imázs, ami eddig megvolt, most is megvan. Érezzük, látjuk – négy ifjú tűzoltónk van, akik már 18 éves koruk előtt itt vannak, végzik a képzéseket, gyakorolnak és várják, hogy majd vonulhassanak. Azt gondolom, hogy ez egy jó arány. Ha meglesz a megbecsültsége a hivatásos szakmának – mi önkéntesek vagyunk -, akkor lesz utánpótlás.
Ma miket próbálhattak ki a gyerekek?
  • Igyekeztünk minden olyan biztonsággal használható eszközt, ruhákat, védőeszközöket bemutatni, amiket ki is tudnak próbálni és fel is tudnak venni.
Mennyien jönnek ki egy-egy ilyen napra, ma hányan látogattak el a nyílt napra?
  • Ebéd előtt nagyon sokan voltak, és úgy látom, a délután is “kezd felfutni”. Az első ötkilónyi lisztből készült palacsinta elfogyott, már a második adagot sütjük.
Nekünk a tűzoltósághoz a piros szín kapcsolódik, miért sárga a legnagyobb tűzoltóautójuk?
  • Egyrészt van egy új nemzetközi trend, a sárga-piros szín, de konkrétan ez egy külföldről behozott autó, és megtartottuk a színvilágát. Norvégiában, ahonnan ez jött, ilyenek a tűzoltóautók.
Érdekes a “célba lövés” a fecskendővel, mi először látunk ilyet. Saját találmány?
  • Nem, mi is láttuk valahol ezt a kis szerkezetet, és a kollégák legyártatták a héten. Egy kis lyukon kell befröcskölni a vízzel, az megtölt egy tartályt és akkor felnyílik egy zászló. Úgy látjuk, nagyon népszerű a gyerekek és a felnőttek körében is. Ezt most már fogjuk használni.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább