Izgalmas étterem nyílt Fót határában

by franciska

Egyedülálló étterem nyílt Fóton, a The Pit BBQ & Cajun, Magyarország első  autentikus texasi barbeque és louisianai cajun étterme, ahol olyan tradicionális ételeket kínálnak, mint a Gumbo, az Etouffée vagy a Jambalaya.

Az étterem tulajdonosa és séfje, Levák Gábor a texasi The Art Institute of Houston – Culinary Arts hallgatójaként ismerte meg az autentikus texasi BBQ és louisianai cajun konyha elemeit. Már Amerikában tudta, hogy ha hazajön, a magyar ínyencekkel is megismerteti ezt a különleges, tematikus konyhát, ahol a hagyomány találkozik a gasztronómia új trendjeivel.  Fót határában lévő ipari területen álmodta meg éttermét, melynek látogatói a különleges ízek élvezete  után ritkaságszámba menő veterán autókban is gyönyörködhetnek az étterem közvetlen szomszédságában.

Mióta dolgozik a vendéglátásban?

Körülbelül 6-7 éve. Miután visszajöttem Texasból, a belvárosban kezdtem el dolgozni. Nyolc évvel ezelőtt mentem ki Amerikába, hogy elsajátítsam ennek a konyhának a fogásait. Houstont választottam, mert Texas és Louisiana határánál fekszik,  így mindkét konyhát testközelből megtanulhattam. Amikor az első füstölőmet beszereztem Miamiban, akkor már olyan szándékkal vettem meg, hogy a saját éttermemben fogom használni. Ennek az étteremnek a füstölő a szíve-lelke.

Mi az alapja ennek a konyhának?

Tulajdonképpen három zöldséggel, a hagyma-szárzeller-kaliforniai paprika szentháromsággal kezdődik mindegyik ételnek az elkészítése. Louisiana eredetileg francia gyarmat volt, ahova behozták az afrikai rabszolgákat, így különböző konyhák keveredtek egymással.  A spanyol ajkúak a saját fűszereiket is belevitték ebbe a konyhába. A Jambalaya kinézetre hasonlít a paellára, viszont annál gazdagabb, mert afrikai növényekkel és fűszerekkel is társították, és a helyi alapanyag is benne van, franciásan fűszerezve. A Jambalaya egy rizses, csirkés egytálétel az említett szentháromsággal, házi andouille kolbásszal és okrával vegyítve.

Az eredeti konyha étlapján aligátor- és teknőshússal is találkozhatnak az amerikai vendégek, de mi ezeket nem hozhatjuk be Magyarországra. Ennek a konyhának a másik jellegzetes alapanyaga a folyami rák, amit a mi vendégeink is nagyon szívesen fogyasztanak. Az összetevők között használunk még garnélát, kolbászt, de gyakorlatilag bármilyen helyi alapanyag átemelhető a fogásokba.  A füstölt íz meghatározó jellegzetessége ennek a konyhának.

Mit fogyasztanak leggyakrabban a vendégek?

A BBQ nagyon népszerű, de marhaszegyet fogyasztanak a legtöbben, és a tépett disznóhús is meghatározó szereplő. A húsfüstölés eredetileg német és cseh bevándorlókkal jutott el Amerikába, ez volt a texasi BBQ őse. A különböző kulturális találkozásokból adódóan kialakult a BBQ és a cajun kapcsolata is. Az utóbbi fűszereit és az előbbi sütési technikáját alkalmazva izgalmas végeredmény jön létre.

A húsokat házi fűszerekkel, szószokkal és köretekkel tálaljuk, melyek közül nem maradhat ki a hagyományos amerikai saláta, a coleslow sem. A marhahúskedvelőknek a BBQ mellett háromféle steakkel is kedveskedünk, amelyek minőségi és finom angus marhahúsból készülnek. A hortobágyi angus marháknak szinte ugyanolyan a minőségük, mint az amerikai marháknak.

Hogyan füstölik a húsokat?

A BBQ lényege a füstölés, mi a lassú füstöléses eljárással dolgozunk. A leggyorsabban elkészülő ételünk a velős csont, az is két órán keresztül füstölődik, míg a marhaszegy 17-18 órán át. Mi 95-100 fokon füstöljük a húsokat, amelyek vajpuhák lesznek.

Van néhány leves is az étlapon. Milyen a New England-i húsleves?

Nálunk igény van arra, hogy a vendégeinknek a húsleveshez hasonlót szolgáljunk fel. Amerikában ez nem jellemző, ott néhány krémlevessel megelégszenek. Igazodtunk a magyar szokásokhoz, de kicsit savanyítottunk a leves ízvilágán. A megfőzött egész hús egy részét a levesben felszeletelve szolgáljuk fel, a másik részét pedig szendvicsben.

A Jambalaya mellett még találkozhatunk olyan, számunkra ismeretlen étellel, mint a Gumbo vagy az Étouffée. Ezeknek milyen az ízviláguk?

A Gumbo tradicionálisan sötét rántással és csirkecombbal készülő louisianai leves, okrával és házi andouille  kolbásszal, amit hagyományosan rizzsel tálalunk. Az Étouffée pedig egy népszerű louisianai egytálétel: friss folyami rákragu, szentháromsággal és házi fűszerekkel főzve, rizzsel tálalva.

Miért gondolták, hogy itt, Fót határában sokan látogatják majd önöket?

Én sokáig Vácon laktam, jelenleg Dunakeszin élek. Ismerem és szeretem ezt a vidéket. Dunakeszin és a környéken sincs olyan nagyobb étterem, ami hasonló a miénkhez. Az a tapasztalatom, hogy az emberek egyre kevésbé szeretnek bejárni a belvárosba egy jó étteremért. Fótligetről és Dunakesziről sokan betértek már hozzánk. Itt biztosan nincs parkolási gond, mint a belvárosi éttermek esetében, de a fővárosból is sokan látogatnak meg minket.  Középmagas árkategóriát céloztunk meg, ezzel jelezve, hogy mi nem a belvárosi árakkal várjuk a klienseinket. A magas színvonal mellett célunk, hogy a környéken élők igényeinek is megfeleljünk. A vendégeink még egy pazar élménnyel gazdagodva távozhatnak tőlünk, hiszen megtekinthetik a csúcskategóriás veterán autókat is a szomszédban.  A közelben van egy autószerviz, ahol ilyen régi csodaautókat újítanak fel, az ő ötletük volt a bemutatóterem, ami extra látványosság a vendégeinknek. Tekintettel arra, hogy a mellettünk lévő irodaházban sok a dolgozó, már 10 órától van reggeli kínálatunk. A környék ipari jellege miatt belsőépítészetileg és design szempontból is alkalmazkodtunk ehhez a hangulathoz. Kialakítottunk egy VIP-részleget, ami kívánság szerint elszigetelhető. Az elmúlt hetek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy szívesen jönnek hozzánk a vendégeink, nem riasztja el őket, hogy az agglomerációt választottuk.

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább