Huszadik alkalommal rendezték meg József Attila-szavalóversenyt

by ktgy

A Vörösmarty Művelődési Házban lelkes fiatalok készültek a hagyományos április 11-i szavalóversenyre.

Az eseményen megjelent dr. Vass György polgármester és Bíró Zoltán alpolgármester.

 

Az esemény fő szervezője, Jaskó Tünde, a Garay Általános Iskola magyartanára elmondta, hogy a városi szintű rendezvényre a környező települések általános iskoláiból is jöttek gyerekek. Korábban középiskolások is részt vettek rajta, de most már csak általános iskolások. Idén 3 korcsoportban 39 nevező volt. A kiírásban az szerepelt, hogy magyar költők verseiből kell választani a résztvevőknek, így a klasszikus verseken kívül több mai vers is szerepelt a programban.

Arra a kérdésre, hogy az internet korában a versolvasás mennyire népszerű, ezt mondta:

Ebben a felgyorsult világban egyre kevesebben olvasnak verset, ezért is fontos szerintem az, hogy egy-egy ilyen alkalommal megálljunk és felhívjuk rá a figyelmet. Nem olyan népszerű sajnos ma a versolvasás, mint ahogy én magyartanárként láttam pár évvel ezelőtt, de akik szeretik, azok nagyon szeretik a verseket. A tananyagban továbbra is szerepelnek versek, de egyre nagyobb a távolság a tananyag és a gyerekek között.

Idén első alkalommal egy rajzverseny egészítette ki a szavalóversenyt. A gyerekek általuk ismert versekhez készíthettek illusztrációkat. Ezeket előre elküldték nekünk, egy rajzszakos művésztanárnőnk díjazta őket.

A versenyző gyerekeket és a nézőként jelenlévő iskolatársaikat kérdeztük:

  • Én szoktam verseket olvasni, sőt, néha írok is modern verseket. Régi verseket akkor olvasok, mikor feladják a suliban. Szeretem Petőfitől a János vitézt, a Toldit, amit pont tegnap játszottunk el.
  • Én alapból nem annyira szeretek olvasni, bár nyilván egy-két könyvet én is elolvastam, főleg a kötelezőket.
  • Szeretem a verseket, néha olvasok, ha meglátom őket egy újságban.
  • Én az irodalomtankönyvből szoktam verseket olvasgatni. Néha olvasok kortárs verseket is, de nem nagyon.
  • Szoktam verseket olvasni, de én inkább a prózai műveket szeretem, abban jobban megélem magamat, és jobban megtalálom a fantáziámat. József Attila verseit nagyon szeretem, át tudom őket nagyon élni. Sajnos nem indultam a versenyen, mert későn vettem észre.

Amíg a zsűri visszavonult meghozni a verseny eredményét, a VMH-ban működő Révész Melinda vezette Muharay Színpad tagjai adtak elő verseket.

A verseny eredménye:

3-4. osztályosok 1. Böcskei Csenge (Csomád Esztergály Mihály Általános Iskola), 2. Törő Ágoston (Fót, Garay) 3. Krantz Ábel (Csomád Esztergály Mihály Általános Iskola)

5-6. osztályosok 1. Kovács Anikó (Pécel PIOK Általános Iskola) 2. (ketten kapták) Böcskei Hanga ( Csomád Esztergály Mihály Általános Iskola) és Kolbert Hunor (Pécel PIOK Általános Iskola) 3. Botos Csenge (Pécel PIOK Általános Iskola)

A hetedikes-nyolcadikos korosztályban, mivel kevés induló volt, csak egy első díjat adtak ki, ezt Orosz Ervin, a Gödöllői Damjanich János Általános Iskola hetedikes diákja nyerte, aki elmondta, hogy főleg a könyveket szereti, de a nagymamájával szoktak verseket is olvasni.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább