Holnap Németh Kálmánra emlékeznek

by Karakai Ildikó

Németh Kálmán szobrászművész halálának 40. évfordulóján megemlékezést tartanak tisztelői április 27-én, szombaton délután 4-kor a Vörösmarty úton, a római katolikus temetőben. 

Az egykori búcsúbeszédekből Kiss Eszter és Balogh Dávid idéz, a művész és felesége sírját Sebők Sándor plébános áldja meg.

Németh Kálmán 1922-23-ban a Budapesti Iparművészeti Iskolában tanult díszítőszobrászatot, majd 1926 és 31 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt, mesterei Bory Jenő, Sidló Ferenc, Lyka Károly.  Több mint húsz éven át a Szépművészeti Múzeum restaurátora volt. Fóton élt és dolgozott, aktívan részt vett a közösségi életben is, 1926-ban a Kisalagi Sport Klub titkára lett. Kisalagi házát élő múzeummá varázsolta, faliképekkel, szobrokkal. A Béke úti ház ma emlékházként működik, kedd és szombat között látogatható.

Németh Kálmán szobrászi munkásságának legjellemzőbb alkotásai a népi faragványokkal párhuzamba állítható kompozíciók: bibliai és háborús tematikát feldolgozó művek. Gondolatai kifejezéséhez a Bibliából merített témát. Szinte minden művében valami csöndes tragédia rejlik, tiltakozás a rossz, a hamis, a becstelen ellen – olvasható az emlékház honlapján.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább