Hogyan született a fröccs szavunk, avagy fesztivál Fóton

by Seifert Péter

Az 51. Fóti Szüretet és a 9. Fröccsfesztivált rendezték meg a Fáy Présháznál. A hely és az esemény sem véletlen. A fröccsöt ugyanis Fóton “találták fel”.

1842. október 5-én Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmarty Mihályt és néhány barátját. Ott volt köztük a szóda feltalálója Jedlik Ányos is. Neki komoly szerepe volt a fröccs feltalálásában, hiszen szódásüvege szállítható volt. Jedlik tehát erre a baráti találkozóra is magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt, amit németesen spritzernek nevezett el.

Vörösmartynak Mihálynak, aki mestere volt a szavaknak, ez nem tetszett, túl németesnek találta. Ekkor hangzott el a “fröccs” szó, amelyet később a Fóti dal című művében meg is erősített.

Fölfelé megy a borban a gyöngy, jól teszi
Tőle senki a jogát el nem veszi
Törjön is mind ég felé az ami gyöngy
Hadd maradjon gyáva földön a göröngy

Most Fóton erre emlékeztek, ezt ünnepelték. A városon végigvonuló szüreti lovas felvonulás kora délután ért a Fáy Présházhoz ahol késő estig különböző programokkal várták a vendégeket.

A Tiszta udvar rendes ház verseny díjait is a fesztivál keretein belül osztották ki, de tartatottak oldtimer autóbemutatót is.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább