Egy dunakeszi diákönkéntes a Fóti Aqua ÖTÉ-ben

by franciska

A 15 éves Iklódy Mátyást már gyerekkorában ámulatba ejtették a tűzoltóautók. Rajongása a tűzlovagok iránt a mai napig nem enyhült, sőt, hogy közelebb kerüljön a gyerekkori álmához, a Fóti Aqua ÖTE diákönkéntese lett tavaly nyáron. Azóta is rendszeresen jár ki Dunakesziről a fóti telephelyre hétvégeken, hogy ellesse a tűzoltóhivatás rejtélyeit.  Matyit az ÖTE állomásán látogattuk meg, és kérdeztük szenvedélyéről.

 

Mikor kezdtél el érdeklődni a tűzoltók iránt?

Hároméves korom óta érdekel minden, ami a tűzoltó szakmával kapcsolatos. Gyerekként én is csodálattal néztem a szirénázó piros autóra, amelynek a tetején létra van – úgy, ahogy a kisgyerekek többsége. Természetesen imádtam a kukásautókat is, rengeteg tűzoltó matchboxom volt, tűzoltópályám, játék munkagépekből is jó pár. A tűzoltókkal kapcsolatos filmeket is szerettem. Gyerekkoromban a Sam a tűzoltó című gyerekfilmet, majd később a komolyabbakat, mint a Pokoli torony vagy a Bátrak. Ez a rajongásom a mai napig megmaradt. Utánajártam, hogy hol tudnám ellesni ennek a szakmának a titkait. Egy ismerősöm ajánlotta a Fóti Aqua ÖTE-t. Tavaly nyáron a szüleimmel eljöttem ide a telephelyükre, és jelentkeztem diákönkéntesnek

Hol tanulsz jelenleg?

A Váci SZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskolában tanulok bútor- és faipari szakon, mivel ez a szakma is érdekel.  A rendvédelmi szakra nem vettek fel, az álmom viszont az, hogy hivatásos tűzoltó legyek, ezért kezdtem el, mint önkéntes-diáktűzoltó a fóti telephelyen tapasztalatot szerezni. Van egy 35 órás tanfolyam, amit el kell végeznem, hogy ifjúsági tűzoltó legyek. Ennek az útnak vagyok most az elején. Itt a fóti bázison egyelőre csak szívom magamba a hasznos információkat. Nézegetem a szerkocsit, az autó felépítését, az eszközöket, tanulmányozom a felszerelést, a rádió kezelését, amikor a helyszínen vagyok hétvégeken.

Mi az, ami téged itt nagyon izgat?

Az állomáson lévő három autó. A legújabb, sárga színű fecskendő csak néhány hónapja állt szolgálatba. Előnye a korábban szolgálatba állt piros kocsival szemben, hogy nagyobb kapacitású, és így több vizet tud szállítani. A hatalmas feszítővágók is érdekesek, ezek segítenek az autóbalesetnél beszorult sérültek mentésében. Sok műszaki ismeret birtokában kell lenni, ismerni kell a tömlők vastagságát, és a többi eszközt is: a lámpákat, a köteleket.

Milyen speciális ruha van most rajtad?

A ruhám erdőtűz esetére való, ez nem bevetési ruha, amiben általában szoktak lenni a tűzoltók. Azért vettem ma ezt fel, mert délután a Somlyó-tóhoz megyünk, ahol farsangot tartanak, szalmabábút égetnek, ezért nekünk a helyszínbiztosításban kell segítenünk, én pedig megfigyelőként leszek ott.

Mit csinál egy önkéntes diáktűzoltó? Voltál már konkrét tűzesetnél?

Még nem voltam sem műszaki mentésnél, sem tűznél. Riasztásra csak az mehet, aki elmúlt 18 éves. Rendezvényekre járhatok ki jelenleg. Kétszer voltam már olyan táborban, amit önkéntes-diáktűzoltóknak szerveztek. Ezek is nagyon érdekesek voltak.

Mi a tapasztalatod, a rendezvényeken hogyan fogadják a tűzoltókat?

Gyereknapokon vettem már részt rendezvényen. A gyerekek nagyon szeretnek minket, kíváncsiak a hatalmas kocsikra és a felszerelésre is, de a szülők is nagyon érdeklődőek, általában pozitívan fogadnak minket az emberek.

Hogy látod, mennyire kell bátornak lennie egy tűzoltónak?

Azt gondolom, hogy bátornak kell lenni, hiszen nem félhet a tűzoltó a magasságtól, a mélységtől, a váratlan helyzetektől, az erős zajoktól és persze a tűztől.

Otthon szoktál tüzeskedni?

Van otthon egy kandallónk, amit nagyon szeretek begyújtani, és a tűz lángját is szívesen nézegetem.

Hogy érzed magad a fóti csapatban?

Rendkívül szimpatikusak a vezetők, jól felszerelt a bázis. Ha bejövök ide, akkor bármiről lehet beszélni a tagokkal. Olyan ez a csapat, mint egy nagy család.

Hogyan jutsz ki ide a telephelyre Dunakesziről?

Néha a szüleim kihoznak autóval, de gyakran gyalog jövök Fótra. Szeretek sétálni, körülbelül félórányi jól eső gyaloglásról van szó.

Hogyan képzeled el a jövődet öt év múlva?

Hivatásos tűzoltóként látom magam. Valamelyik közeli hivatásos tűzoltóparancsnokságon szeretnék elhelyezkedik, addig pedig szívvel-lélekkel önkénteskedem!

A kérdéseink után Nemeshegyi Tamás tapasztalt tűzoltó, aki korábban Újpesten, a IV. kerületi hivatásos tűzoltóparancsnokságon dolgozott, látja el pár tanáccsal Matyit. Segít neki a nem hétköznapi sisak felvételében, és annak ütésálló kipróbálásában is.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább