Fóti gyöngyös koszorúk is ékesítik a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállítását

by franciska

A Magyar Menyasszony című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum nagyszabású, új időszaki kiállítása, amelyben több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg féltve őrzött ruháikon, kellékeiken keresztül. A kiállítás anyagát képezi 18 fóti gyöngyös koszorú is. A népszerű tárlat fóti vonatkozásáról kérdeztük Balogh Dávid művészettörténész-muzeológust.

14 gyöngyös koszorú a Fóti Települési Értéktár Bizottság tulajdonában van. Hogyan vették fel a kapcsolatot a kiállítás szervezőivel?

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy gazdagíthatjuk a Nemzeti Múzeum nagy sikerű kiállítását az egyedi fóti gyöngyös koszorúkkal. Település szinten, városunkból érkezett a legtöbb koszorú a kiállításra. A Magyar Menyasszony ötletgazdája és kurátora dr. Simonovics Ildikó divattörténész, akivel a Bíborba, bársonyba, gyöngyös koszorúba című kiadványunk és kiállításunk kapcsán már kapcsolatba kerültünk.  A kiállítás a múzeum saját gyűjteményére és a közösségi gyűjtés nyomán érkezett felajánlásokra építkezve jött létre. A közösségi felajánlásoknak köszönhetően válik igazán egyedivé és különlegessé a tárlat. Amikor megjelent az országos felhívás, akkor rögtön jelentkeztem a kiállítás szervezőinél. Megbeszéltük, hogy milyen tárgyakat, koszorúkat szeretnének kölcsönözni, végül Fótról 18 koszorú került ki a kiállításra, 14 az Értéktár Bizottság gyűjteményéből, 4 pedig magántulajdonosoktól. Ezeknek a kölcsönzési szerződését készítettem elő és felügyeltem a szállítást is.

Gyönyörűek a fóti koszorúk és méltó helyre kerültek, hiszen az időszaki kiállításon sokan megismerhetik, láthatják a gyűjteményünk részét. A kiállítás egyik leglátványosabb részére, a 77 gyöngyös koszorúból álló ikonosztáz hatást keltő falra kerültek fel a fóti koszorúk.

A fóti gyöngyös koszorúknak melyek a sajátosságaik?

Fót-Mogyoród-Dunakeszi-Rákospalota térségben volt jellemző a gyöngyös koszorú viselete a lakodalmakban. A településünkön gyűjtött koszorúk egyrésze Fóton, másik része pedig a Garay téri piacon készült egy koszorú- készítőnél. A fótira a díszítettség jellemző. Ezeken a koszorúkon nemcsak a virágok, a tükrök és a rezgők, hanem a gyöngyök is nagyon dominánsak.

Miben különleges a Nemzeti Múzeum tárlata?

Nagyon szép és gazdag gyűjtés, ami azért is különleges, mert nem csak a közgyűjtemények lettek megszólítva, hanem országszerte a lakosság is. Hatalmas közösség szerveződött a kiállítás köré, nagyon sok magánszemély is
érdekelt lett. Sok egyéni történet rajzolódik ki a kiállításon, főleg amennyasszonyok részéről.

A hétköznapi, egyszerű emberek mellett a főúri családoknak is megjelennek az esküvői történeteik, 500 évet ölel fel a tárlat egészen napjainkig. A főúri családok esküvőiből kettő fóti vonatkozású is megjelenik a tárlaton. Windischgrätz Mária Magdolna, gróf Károlyi László édesanyjának az esküvőjéről is láthatnak fotókat a kiállítás megtekintői. A
Nemzeti Múzeumban van egy gyöngyös párta, amit Windischgrätz Mária Magdolna viselt az esküvőjén, illetve Apponyi Geraldine albán királyné esküvői albuma is megcsodálható.

Mennyi ideig gyűjtötték a tárlaton látható kiállított anyagokat?

A felhívást a közgyűjteményekben 2020-ban jelentették meg, de alakult egy Magyar Mennyasszony Facebook-csoport is, amelyen keresztül a lakosokat is elérhették a szervezők. Ide folyamatosan töltenek fel esküvői felvételeket.

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább