Fót mellett vezet az ország egyik leghosszabb mezítlábas tanösvénye

by franciska

Csak pár kilométert kell utazni a szomszédos Mogyoródra,  hogy kipróbáljuk az ország egyik leghosszabb mezítlábas tanösvényét, mely a Szent László tanösvény részét képezi. 

A Mogyoródi-patak és a Csíkvölgy forrásvidékén olyan, 150 méter hosszú mezítlábas ösvényt hoztak létre, amely Magyarországon az egyik legtöbb fajta felülettel rendelkezik. Az ösvény felületét fenyőkéreg, faapríték, fenyőtoboz, farönk, fadeszka, homok, folyami kavics, gyöngykavics, betonelemes-burkolat, hőálló tégla, agyaglapok, kisméretű tégla, agyag alkotja.

A Szent László tanösvény másik figyelemre méltó új állomása a Természetes Energia Állomás névre hallgató napelempark és innovatív pihenőhely, amely az alternatív energiaforrások (napelem és szélgenerátor) gyakorlati bemutatását szolgálja.  A tanösvény egyik végpontján körbejárhatjuk a nemrégiben felújított Szent László kilátó-kápolnát is, melynek tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Gödöllői-dombságra.

Átadták a Szent László Emlékhely és Látogatóközpontot is, melyben az 1074-es mogyoródi csatát bemutató kiállítás, helytörténeti tárlat, illetve a Budapest környéki turisztikai és természeti értékeket bemutató gyűjtemény kapott helyet.

fotó: mtsz.org

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább