A félköríves romantika, ami jellemzi Ybl Miklós mesterművét

by Szandra

A fóti Szeplőtelen Fogantatás templom legkvalitásosabb romantikus épületünk, érdekessége, hogy Ybl Miklós első nagy alkotása volt, az építész azonnal főművet alkotott.

Az 1845 és 1855 között épült fóti plébániaitemplom, másnéven a Szeplőtelen Fogantatás templom stílusa az úgynevezett „Rundbogenstil”, vagy félköríves romantika, melynek a román építészet hatását mutató irányzatát képviseli. A templom a román kori kegyúri templomok gondolatát éleszti újjá. Az épületen érződik a korabeli német romantikus építészet, elsősorban a müncheni Ludwigskirche és a Sankt Bonifaz Basilica hatása, másrészt a legkorszerűbb teológiai eszméket közvetíti a hívők felé.

A Szeplőtelen Fogantatás dogmáját csupán néhány évvel a templom építése előtt fogadták el, a templom külső dekorációjának középpontjában mégis a Mária-ábrázolás, az Immaculata áll, ami mutatja, hogy a gróf a Vatikánban zajló eseményekkel is tisztában volt.

A nagyszabású altemplom ikonográfiája más, itt Károlyi fiatalon elhunyt lányának, Erzsébetnek szobra látható. A legfontosabb azonban, amit meg kell jegyeznünk az épülettel kapcsolatban az, amit a bevezetőben is elmondtunk: a templom mind a magyarországi romantikus építészetben, mind Ybl életművében igen korai alkotás, mégis azonnal csúcsmű, az építész életművében és a stílus történetében is kiemelkedő helyet foglal el.

Az alábbi videóban a borítóképen is látható Torma Tamás informál bennünket:

 

Forrás: epiteszforum.hu

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább