Békési győzelemmel zárult a II. Fóti Kolbi fesztivál, a Békési Szerénylegények nyerte a kolbászversenyt

by Szandra

Vastag Tamás koncertje után hirdette ki a szakértő zsűri a versenyek nagyon várt eredményeit. A pálinkamustrát Erős István birsből készült pálinkája nyerte, míg a Mama süti versenyt Remete Dávid citromos túrótortája.

Kora reggeltől dolgozott a 29 kolbászkészítő csapat a nagyon jó hangulatú, családias fesztiválon. A bekeverés, a töltés és a sütés teljes folyamata végig követhető volt, és laikusként is érdekes volt látni, hogy a kolbászok egy része a megszokott pirosas-barnás szín helyett sápadt maradt, mivel sok recept nem tartalmazott paprikát, viszont voltak citromos, sörrel készült vagy éppen dödöllével kínált finomságok is.

A Fóti Kézműves Sörfőzde két csapattal indult, és ahogy Gyenge Zsolt elmondta, az egyik egy paprikás, hagyományos kolbász volt egy kis barna sörrel megbolondítva, a másik egy paprika nélküli fehér kolbász citrommal. Szerintem szenzációs dolgokat csináltunk – tette hozzá.

A sütemények között volt például a diós kosár. Ahogy a készítői elmondták, ez tényleg “nagymama recept”. A Csomádi Őszirózsák csapata készítette el a finomságot, mely eredetileg csömöri sütemény, csömöri batyuként ismert.

Dióssi Csaba Dunakeszi polgármestere, aki szintén részt vett a rendezvényen, mint önkormányzatuk csapatának aktív tagja, elmondta, hogy a jövőben ők is terveznek hasonló ételfesztivált szervezni, valószínűleg a disznótoroshoz kapcsolódóan.

A csapatok mind nagyon jól érezték magukat az egész napos fesztiválon, és ahogy elmondták,  már várják a jövő évi meghívót, szívesen jönnének újra. Jó a szervezés, és mindenki gratulált a fótiaknak.

A Fóti Kolbi zsűrijének tagja, Gazdik István nagyon dicsérte a versenyző csapatokat.

“Kifejezetten jó színvonalú verseny volt, rossz kolbászt nem kóstoltunk. Nem nagyon volt olyan a felhozatalban, amit ne tettem volna le a vendégeim elé. Általában az a gyakorlat egy ilyen típusú versenyen, hogy van egy 20-30 százaléknyi kifejezetten jó, kiemelkedő és 20-30 százaléknyi messze átlag alatti rossz minőségű étel. Itt ez az alsó 20-30 százalék nem volt.

Mivel kolbásztöltő versenyről volt szó, mi igyekeztünk ragaszkodni a trendekhez, de csak azt vártuk egy kolbásztól, hogy valóban kolbász legyen. Ez persze tág kategória, így voltak különlegességek is, akár a köretek közt, de például kóstoltunk káposztás kolbászt is. A csapatok nagy része valamelyik tradicionális kolbászt készítette, de volt néhány érdekesség, például amelyik a street-food kategóriában kifejezetten kimagasló színvonalú volt – egy körtével kínált citromos kolbász.”

A pálinkamustra zsűrije is elégedett volt a színvonallal, mint elmondták, a tavalyihoz képest sokkal több jobb minőségű pálinka versenyzett. A legtöbb alapanyaga a szilva volt, de volt dióból, áfonyából, málnából készült is, viszonylag nagy volt a választék.

A Mama süti verseny zsűrijének a hölgyei elmondták, hogy nagyon finom sütemények indultak, ezért nagyon nehezen tudtak dönteni. Többször is meg kellett kóstolniuk az édességeket, és gyakran a küllem volt a döntő, mivel ízre mind nagyon finom volt.

Délután beszélgettünk dr. Vass György polgármesterrel, a Fóti Kolbi Fesztivál kitalálójával, a rendezvény főszervezőjével.

“Sikerült hagyományt teremteni, sok tavalyi csapat is indult, és hármat helyhiány miatt le is kellett mondanunk, nem akartam, hogy zsúfolt legyen. Megnézzük a lehetőséget, hogy a jövőben hogyan tudnánk nagyobb helyen megrendezni a fesztivált. Az, hogy kibővültünk a pálinkamustrával és a Mama süti versennyel,  nagyon feldobta a rendezvényt. 29 sütemény érkezett, és mindhárom zsűri keményen dolgozik.

Végig kell nézni az embereken, mindenki mosolyog, jól érzi magát. Ezt akarjuk, a közösségépítés fontos eseményei az ilyen rendezvények, amikor a munkát elfelejtve mindenki kikapcsolódik, beszélget. Jókat lehet enni, inni, jól lehet érezni magunkat.

Én két kolbászt kóstoltam és két süteményt, és a zsűrit sajnálom, mivel végig kell tesztelniük mind a 29 benevezett ételt, bár ahogy hallottam, nagyon finomak. Mindenkit dicséret illet, köszönjük a lelkes részvételt. A kolbászversenynél a 10 kiló húst mi biztosítottuk, de a süteményeknél mindent az elkészítőknek kellett fedezni – majd megnézzük, a jövőben, hogy tudjuk őket is segíteni. Nagyon sok helyről jöttek idén csapatok, így a helyieken kívül voltak Csomádról, Dunakesziről, Békés megyéből, például Sarkadról. Jöttek Balavásárról, a testvérvárosunkból is kilencen. Ez is egy építő tevékenység a két város és a két ország közt, bár az én véleményem szerint egyértelmű, hogy Erdély az Magyarország.”

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább