A Vörösmarty Művelődési Ház virtuális programjai

by franciska

A vírushelyzet miatt a fóti intézmények is arra kényszerültek, hogy idén másodjára zárják be az ajtót a lakosok előtt. Az intézmények virtuális térbe költöztek, ott nyújtanak most szolgáltatásokat az aktív szellemi és szabadidős lehetőségekhez szokott közönségüknek. Így tett a Vörösmarty Művelődési Ház is, melynek igazgatóját, Palásti Bélát kérdeztük a helyzetről.

A tavaszi bezárás után szinte azonnal ötletelni kezdtünk, hogyan tudnánk folytatni munkánkat ebben a nem mindennapi helyzetben, hiszen az elszigeteltség, a kapcsolatok hiánya épp úgy megbetegíti az ember lelkét, majd testét, mint egy vírus. Hisszük, hogy az elme és a lélek doktorai most a művészek, a közművelődési dolgozók, az alkotó emberek, akiknek tevékenységére nagyobb szükség van, mint valaha!

Akkor arra jutottunk, hogy tevékenységünket áthelyezzük az online térbe. Lehetővé tesszük látogatóinknak és követőinknek, hogy a lehetőségekhez mérten ott folytassák, ahol abbahagyták. Legyen az oktatás, kreatív workshop vagy bármelyik nálunk megtalált mozgásforma. Ehhez létrehoztunk a Vörösmarty Művelődési Ház weboldalán egy blogfelületet, ahová a szöveges tartalmakat töltjük fel, és elkészítettük az igazi újdonságnak számító Youtube csatornánkat, ahová a blogbejegyzések kerülnek. Ezzel az ötlettel mindössze 1 hétig voltak zárva közösségi színtereink, hiszen március 23-án máris jelentkeztünk az új, friss anyagokkal. Lelkesedésünk és a nézettség nem lankadt, így májusban, amikor újra kinyitotta kapuit a Ház, tovább folytattuk online felületeink gondozását, folyamatosan új tartalommal jelentkeztünk.

Most egy kihívásokkal teli év végéhez közeledünk. Tagintézményeink újra bezártak, látogatóinkat is megfosztva a kikapcsolódás, a mozgás, a kultúra, az együttlét, a találkozások örömétől. A koronavírus-járvány idén másodjára is mindannyiunk életét felborította.

Egy kicsit ‘deja vu’ érzésünk van. Egyrészt szörnyű újra átélni ezt, másrészt sokkal felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal. A november 11-én életbe lépett új törvények szerint művelődési házunk sajnos újra bezárta kapuit –  egyelőre reménykedünk, hogy csak 30 napra. A munkát természetesen tovább folytatjuk és kialakítottunk a tavaszihoz hasonlóan egy új órarendet, hiszen nem hagyhatjuk követőinket tartalom, kultúra és otthoni mozgás nélkül. Igyekszünk a tavaszitól eltérő esszenciával feltölteni oldalainkat. Kolléganőm,  Dobozi-Dudás Bernadett művelődésszervező, marketinges nagyszerűen kezeli a felületet.

Mezei Eszter Fóti Fitness csoportja az egyik legsikeresebb, leglátogatottabb programunk, így most heti kétszer is a mozogni vágyók otthonába visszük Eszter óráit a Youtube csatornánkon keresztül. Kriszta az Apacuka Zenekarból minden kedden délelőtt játékkal és énekkel várja a kicsiket a Zenebölcsi keretén belül. Az este a könyveké, ahogy tavasszal is, a Fót Városi Könyvtár jóvoltából könyvajánlókat osztunk meg blogunkon.

Szerdán mesepszichológiai idézeteket, majd a Németh Kálmán Emlékház nagy sikerű posztjait publikáljuk. A csütörtök újra Eszteré, egészséges életmódról, az immunrendszer megerősítéséről, a megfelelő mozgásról kapunk tippeket videó formájában. Pénteken kézműveskedünk, ami szintén egy olyan új programja volt a Művelődési Háznak, amire hétről hétre egyre több résztvevő érkezett –  így nem volt kérdés, hogy átemeljük az online térbe és egyszerű, otthon is könnyen elsajátítható kézműves ötleteket kínálunk az érdeklődőknek.

 

Szombaton kicsit hangolódunk az ünnepekre, igyekszünk hasznos tippeket adni az adventi időszakban. Legyen szó adventi naptárról, karácsonyfadísz-trendekről vagy a család összehozásáról a kijárási korlátozás alatt. Vasárnap esti mesével zárjuk a hetet.

Mindeközben bizakodunk, hogy hamarosan túl leszünk ezen a nehéz időszakon, és egy hatalmas rendezvénnyel lephetjük meg Fót lakosságát.

A művelődési ház Facebook oldala  ITT követhető.

 

 

 

ÉRDEKES LEHET:

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. RENDBEN Tovább